Zi istorică pentru NATO. Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 11:48
Zi istorică pentru NATO. Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda și Suedia au luat în considerare aderarea la NATO, iar cele două state nordice au depus cererile de integrare. Secretarul general al NATO a salutat aceast demers după zeci de ani în care Finlanda și Suedia au refuzat să renunțe la neutraliate. „Un moment istoric”, a spus șeful alianței.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Neutre de-a lungul Războiului Rece, decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative modificări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică de la invazia Rusiei, din 24 februarie.

Astfel, Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO miercuri, 18 mai, în timp ce au avut loc consultări între aliați pentru a convinge Turcia să fie de acord cu integrarea celor două țări nordice în Alianța Nord-Atlantică, notează Le Figaro.

Zi istorică pentru NATO. Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare
Ambasadorii Finlandei și Suediei au depus cererile de aderare la NATO. Sursa foto: Twitter

Acesta este un moment istoric într-un moment critic pentru securitatea noastră. Sperăm să încheiem rapid procesul sde aderare. Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar apartenența dumneavoastră la NATO va crește securitatea noastră comună”, a declaratsecretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare depuse de ambasadorii celor două state.

Turcia poate încetini procesul de aderare

Ankara poate încetini procesul de integrare, dacă va refuza discuțiile în cadrul Consiliului Atlantic, aceasta fiind prima etapă a procedurii. Turcia poate bloca, apoi, refuzând să semneze protocoalele de aderare și în cele din urmă să refuze să ratifice aderarea. Unanimitatea celor 30 de membri ai Alianței este obligatorie pentru aderare. Recep Erdogan ar putea cere să discute subiectul la summitul NATO de la Madrid, pe 29 și 30 iunie.

Orice este posibil. La NATO găsim întotdeauna soluții”, a mărturisit un diplomat european.

Ankara acuză Suedia că este „pepiniera organizațiilor teroriste” precum PKK și critică cele două țări nordice pentru că nu au aprobat cereri de extrădare a persoanelor acuzate de Turcia de terorism și pentru că au înghețat exporturi de arme către Turcia.

Opoziția Turciei privează Finlanda și Suedia de protecția oferită de NATO tuturor membrilor săi în caz de agresiune.

Interesele de securitate ale tuturor aliaților trebuie luate în considerare și suntem hotărâți să examinăm toate problemele și să ajungem rapid la un deznodământ”, i-a asigurat Jens Stoltenberg pe ambasadorii Suediei și Finlandei.

Președintele SUA Joe Biden îi va primi la Casa Albă, joi, 19 mai, pe președintele Finlandei Sauli Niinisto şi pe premierul Suediei Magdalena Andersson.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...