Ultima țară auto-declarată din lume se află chiar pe Dunăre. Foarte puțini știu de existența ei

Badea Violeta, Iulia Statie 21.07.2021, 10:41
Ultima țară auto-declarată din lume se află chiar pe Dunăre. Foarte puțini știu de existența ei

Ultima țară auto-declarată din lume se află chiar pe Dunăre. Statul are două limbi oficiale, un guvern și un imn național. Foarte puțini știu de existanța ei!

Ultima țară auto-declarată din lume se află chiar pe Dunăre

Pare greu de crezut, dar ultima țară auto-declarată din lume se află chiar pe Dunăre? Statul se numește Liberland, oficial Republica Liberă Liberland, și este o parcelă nelocuită de teren disputat de pe malul vestic al Dunării, între Croația și Sebia.

Liberland a fost fondată pe data de 13 aprilie 2015 de către politicianul și activistul libertarian ceh Vít Jedlička. Suprafața acestei țări este de 2,7 mile², acest lucru înseamnă că este cam cât Gibraltarul. Statul are două limbi oficiale: ceha și engleza. De asemenea, țara are și un imn național și un guvern provizoriu, dar nu se știe deocamdată dacă este un stat adevărat sau cum poate obține acest statut.

Până în prezent, Liberland a fost administrată de Croația din timpul Războiului de Independență al Croației. Cu toate astea, nu a existat nicio recunoaștere diplomatică a Liberland, chiar dacă aceasta are relații stabilite cu Somaliland, dar nici acestea nu sunt oficiale. Terenul nu are parte de infrastructură și se află într-o zonă predispusă la inundații.

Ultima tara auto-declarata din lume se afla chiar pe Dunare
Ultima tara auto-declarata din lume se afla chiar pe Dunare. Foarte putini știu de existenta ei

Foarte puțini știu de existența ei

În Liberland nu există niciun cetățean momentan, dar fondatorii au anunțat că nu mai puțin de  300.000 de oameni și-au anunțat dorința de a deveni cetățeni pe o rețea de socializare. Reprezentanții susțin că acest lucru îl poate face oricine, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu fie neonazist, comunist sau condamnat penal pentru fapte grave.

În acest stat nu există impozite şi nici servicii guvernamentale, iar preşedintele ţării le promite celor care vor deveni cetățeni ai Liberland că va încerca să impună cantitatea minimă de taxe, impozite şi regulamente necesare pentru un nivel de trai cât mai bun.

Jurnaliștii pun la îndoială credibilitatea lui Jedlička. Aceștia nu cred în afirmațiile sale și le-au numit „manevră publicitară”. Politicianul a vorbit într-un  interviu cu Parlamentní Listy, acordat în aprilie 2015. Acesta a spus că a primit reacții pozitive pentru inițiativa sa și este susținut de partidului său, Partidul Cetățenilor Liberi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...