Indonezia devine țara în care covid face cele mai multe ravagii. Rata de infectări a explodat în ultimele zile

Ana Anitoiu 19.07.2021, 20:00
Indonezia devine țara în care covid face cele mai multe ravagii. Rata de infectări a explodat în ultimele zile

Indonezia devine țara în care covid face cele mai multe ravagii în Asia. Rata de infectări a explodat în ultimele zile, mai ales din cauza răspândirii variantei indiene sau Delta a coronavirusului. Sistemul sanitar este în colaps, cu o lipsă acută de rezervoare de oxigen și pacienți care aleargă de la un spital la altul ca să primească ajutor.

Câte cazuri de covid au fost înregistrate în Indonezia în ultimele zile

Indonezia, care are 270 de milioane de locuitori, s-a confruntat cu o explozie a numărului de cazuri noi de Covid-19 în ultima vreme, iar pentru trei zile consecutive, bilanțul a fost mai mare decât cel al Braziliei sau Indiei. Sâmbătă, s-au înregistrat 52.000 de noi infectări cu coronavirus și peste 1.000 de decese. Cu sistemul sanitar în colaps, trupurile noilor victime sunt preluate de voluntari.

Între timp, în alte țări din Asia situația nu este mai roz. De exemplu, în Thailanda se construiesc spitale în apropiere de cele două aeroporturi din capitala Bangkok, în Myanmar oamenii caută cu disperare tuburi de oxigen, iar în Malaysia morgile unităților sanitare sunt din nou aproape pline.

Indonezia devine tara in care covid face cele mai multe ravagii. Rata de infectari a explodat in ultimele zile
Un pacient primind ingrijiri medicale intr-un spital

Care este bilanțul deceselor din cauza covid în Indonezia

În prezent, bilanțul deceselor în rândul pacienților cu Covid-19 din Indonezia se ridică la 72.400. Însă, experții au avertizat că numărul celor care au murit din cauza coronavirusului ar putea fi mult mai mare.

”Ratăm o mulțime de infectări. Este posibil să nu identificăm aproximativ 80% dintre cazuri. Testarea este una precară”, a spus un epidemiolog indonezian care lucrează la o universitate din Australia. ”Fără teste adecvate, multe provincii nu sunt în măsură să izoleze la timp cazurile confirmate”, a transmis și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Motivul pentru care Indonezia a ajuns în colaps din cauza coronavirusului

Deși în cea mai mare parte din anul trecut Indonezia a reușit să țină totul sub control, din iunie 2021, lucrurile au luat o turnură sumbră. Ministrul Sănătății din această țară a declarat că principalul motiv ar fi varianta Delta a coronavirusului ce este de două ori mai contagioasă față de tulpina inițială.

La data de 10 iulie, Indonezia a intrat în carantină, iar guvernanții au transmis că ”mobilizează toate resursele” pentru a rezista noului val al pandemiei de coronavirus și că va aduce oxigen din alte state.

Care este rata de vaccinare împotriva coronavirusului în Indonezia

Însă, dincolo de răspândirea variantei Delta a coronavirusului, în Indonezia rată de vaccinare anti-Covid-19 este de sub 6%. Pe fondul unor știri false, multe persoane au refuzat să se imunizeze de teamă că s-ar putea alege cu boli grave sau chiar că ar putea muri.

”Pacienții bolnavi așteaptă doar să moară cineva pentru a avea șansa de a ajunge în spital. Vârful pentru cel de-al doilea val COVID-19 din Indonezia nu a fost atins încă”, a spus directorul executiv al Project HOPE pentru Indonezia, Edhie Rahmat, la începutul acestei luni, precizând că multe unități sanitare au ridicat corturi pentru îngrijirea pacienților în afara clădirilor.

Până în prezent, această țară a folosit vaccinul chinezesc de la Sinovac, a cărui eficacitate în fața tulpinii Delta este pusă sub semnul întrebării. Sute de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus, deși erau imunizate.

Recent, Indonezia a început să primească și alte vaccinuri prin programul global COVAX. Săptămâna trecută, a primit peste 3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, în plus față de cele 14 milioane de doze deja primite. Mai mult, Statele Unite ale Americii i-au promis 3 milioane de doze de vaccin Moderna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...