UE pregătește sancțiuni noi pentru Belarus. Pe cine pusese Lukașenko în avionul deturnat

Nicu Stan, Ioana Constantin 24.05.2021, 14:39
UE pregătește sancțiuni noi pentru Belarus. Pe cine pusese Lukașenko în avionul deturnat

UE pregătește sancțiuni noi pentru Belarus. Pe cine pusese Lukașenko în avionul deturnat, citiți în articolul de mai jos.

UE vrea pedepsirea Belarus după incidentul cu Roman Protasevici. Sancțiunile, discutate la Summitul UE, la Bruxelles

Europa pregătește sancțiuni noi pentru Belarus, subiectul figurând pe lista discuțiilor de la Summitul UE, la Bruxelles.

Astfel, liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, într-o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se regăsesc subiecte cum ar fi relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia de coronavirus și combaterea schimbărilor climatice.

UE ia in calcul sanctiuni pentru Belarus dupa avionul deturnat
UE ia in calcul sanctiuni pentru Belarus dupa avionul deturnat

UE discută ce sancțiuni să aplice Belarus

În plus, în cadrul aceleiași reuniunii vor fi dezbătute și noi sancțiuni care s-ar impune Belarus, după deturnarea unui avion comercial.

Şefii de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene, care se vor întâlni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre ”posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, după ce a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant al regimului, a anunţat un purtător de cuvânt al CE.

UE va evita spațiul aerian al Belarusului

Lituania, ţara unde trebuia să ajungă aeronava deviată la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului. Astfel, propunerea unei declaraţii comune va fi avansată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a spus Ministerul de Externe de la Vilnius.

Potrivit directorului Ryanair, la bordul aeronavei deturnate duminică de regimul Lukașenko pentru arestarea disidentului Roman Protasevici, s-ar fi aflat agenți ai KGB-ului din Belarus.

Cine îl supraveghea pe Roman Protasevici

”Pare că intenția autorităților a fost reținerea jurnalistului și persoanei care îl acompania. Noi credem că din avion s-au debarcat și agenți ai KGB”, a spus Michael O’Leary, CEO al Ryanair.

Remarcile șefului Ryanair ar fi prima confirmare oficială a informațiilor potrivit cărora alți 4 pasageri au coborât din avion la Minsk, după aterizarea de urgență a aeronavei. Se crede, din acest motiv, că Roman Protasevici era urmărit de serviciile din Belarus încă de la urcarea în avion.

Se cere eliberarea iubitei lui Roman Protasevici, Sofia Sapega

Luni, a fost anunțat că Roman Protasevici călătorea împreună cu iubita lui, Sofia Sapega, cetățeană a Rusiei care studiază în Lituania. Sofia Sapega a fost și ea oprită de către autoritățile din Belarus, însă nu se știe încă dacă este arestată fiind  acuzată de vreo infracțiune.

Astfel, Universitatea din Lituania la care Sofia Sapega își pregătea lucrarea de disertație a cerut să fie eliberată.

Urmăriți Impact.ro și pe