Scene ciudate în avionul deturnat din Belarus. Jurnalistul opozant al lui Lukașenko începuse să-și împartă lucrurile din bagaj pasagerilor

Stan Filon, Mihai Ianoși 24.05.2021, 12:07
Scene ciudate în avionul deturnat din Belarus. Jurnalistul opozant al lui Lukașenko începuse să-și împartă lucrurile din bagaj pasagerilor

Pasagerii care au zburat alături de jurnalistul din Belarus Roman Protasevich au făcut declarații, după ce avionul Ryanair în care se aflau a fost pur și simplu deturnat pentru ca jurnalistul de 26 de ani să poată fi reținut de oamenii legii din Belarus.

Scene ciudate în avionul deturnat din Belarus pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich

Zborul Ryanair 4978 avea destinația Vilnius, capitala Lituaniei. Aeronava își începuse coborârea, când căpitanul aeronavei a anunțat că aterizarea nu se va mai face în Lituania, ci în țara vecină, Belarus. Cum a auzit anunțul căpitanului, jurnalistul Roman Protasevich și-a dat seama că pentru el a fost făcut acest lucru.

Martorii incidentului au povestit că jurnalistul care a intrat în conflict cu președintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko, după ce a criticat dur rezultatul alegerilor prezidențiale, s-a întristat când a auzit anunțul căpitanului, apoi s-a ridicat, și-a scos bagajul și a încercat să ofere lucruri din bagaj celorlalți pasageri.

Scene ciudate in avionul deturnat din Belarus pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich
Scene ciudate in avionul deturnat din Belarus pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich

”A încercat să împartă lucruri”

”Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagajul şi a încercat să împartă lucruri. (…) Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale, care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat pentru Reuters Mantas, un pasager lituanian.

”Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje. (…) Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”, a mai precizat pasagerul.

Un alt pasager, care nu şi-a păstrat anonimatul, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus. ”Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: Sunt Roman Protasevich şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

”L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a precizat un alt pasager. Pe lângă Protasevici, au rămas la Minsk logodnica sa şi alţi patru pasageri, presupuși agenți KGB. Avionul deturnat și-a reluat traseul inițial după șapte ore! Pasagerii erau foarte obosiți, după ce au așteptat atâtea ore în Belarus, apoi pentru a-și recupera bagajele.

Ce spune comunitatea internațională despre deturnarea avionului

Aceștia au fost așteptați pe aeroportul din Vilnius de premierul Lituaniei dar şi de protestatari cu pancarte pe care scria ”Unde este Roman?”. Președintele Lituaniei a catalogat acest incident ca fiind unul ”abject” și cere Uniunii Europene și NATO să intervină urgent.

Statele Unite a reacționat imediat. Secretarul de stat Anthony Blinken a condamnat cu fermitate deturnarea zborului și a cerut eliberarea imediată a jurnalistului arestat. Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se reunesc luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre ”posibile sancţiuni” împotriva Belarusu.

Anul trecut, jurnalistul de 26 de ani exilat în Polonia a criticat rezultatul alegerilor trucate, dar a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Așa și-a câștigat jurnalistul din partea regimului Lukaşenko statutul de ”terorist”. Acuzațiile inventate de regimul Lukaşenko îi pot aduce însă jurnalistului condamnarea la moarte, după cum susține liderului opoziției din exil, Svetlana Țihanovskaia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...