Tot ce trebuie să știi despre asigurarea RCA. Ce se întâmplă când dai mașina altcuiva

Daria Petrescu 01.08.2020, 09:26
Tot ce trebuie să știi despre asigurarea RCA. Ce se întâmplă când dai mașina altcuiva

Indiferent dacă circulați cu mașina înmatriculată sau o ține în garaj, aceasta trebuie să aibă neapărat RCA. De asemenea, cei care au un autoturism înmatriculat sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă, chiar dacă nu circulă cu mașina respectivă. Decizia a fost luată de judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene. Trebuie să știți că, în cazul în care mașina dumneavoastră este radiată din circulație, atunci nu sunteți obligat să aveți RCA. Obligația există deja în țara noastră. Iată ce trebuie să mai știi despre asigurarea RCA.

Este important să îți anunți asigurătorul RCA când vinzi mașina

Deținătorii mașinilor sunt obligați  să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina, în cazul în care autoturismul este înscris pe numele lor și este încheiat un contract RCA. Mai sunt și alte motive legale pentru care un vânzător ar avea interesul să își anunțe asigurătorul cu privire la transferul proprietății asupra mașinii. Acest lucru a fost precizat și de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

În privința RCA 2020 s-au stabilit tarife de referință decise pentru următoarele șase luni, pentru firme și persoane fizice. Asiguratorii care încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto vor realiza ofertele.

Deținătorii mașinilor sunt obligați  să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina
Deținătorii mașinilor sunt obligați  să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina

Acest lucru s-a stabilit după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, în aprilie, lista tarifelor. Astfel că, piața de asigurări se află într-un echilibru din punct de vedere al variației prețurilor.

Șoferii sunt obligați să încheie poliţa de răspundere civilă auto, dacă a existat un accident. De asemenea, şoferul păgubit nu poate să se folosească de un alt autovehicul pe cheltuiala asigurătorului RCA al şoferului vinovat. Chiar dacă legea îi oferă acest drept, nu o poate face, până ce nu repară mașina. Este bine de știut că, în cazul în care închiriezi o mașină după un accident, asiguratorul RCA al vinovatului suportă costurile doar partial.

Puteți depune online petițiile împotriva asiguratorilor RCA

Persoanele fizice dar și cele juridice pot depune sesizările împotriva celor reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, online. Înainte se putea face acest lucru și prin e-mail, potrivit avocat.net.

De asemenea, se pot depune petiții și împotriva asiguratorilor de răspundere civilă auto. Astfel, această decizie vă poate scuti de un drum și vă puteți rezolva problema online.

În urma accidentelor auto, asiguratorii RCA sunt obligați să ofere consultanță șoferilor

Asiguratorii RCA sunt obligați să le ofere asiguraților anumite informații despre drepturile și obligațiile lor în urma producerii unui accident auto. Odată cu această decizie, reclamațiile făcute de șoferi în privința regularizării daunelor ar putea să scadă.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe