Cât te costă taxa de drum și vinieta în Europa. Detaliul important pe care trebuie să-l știe șoferii

Iancu Andreea 08.07.2020, 21:10
Cât te costă taxa de drum și vinieta în Europa. Detaliul important pe care trebuie să-l știe șoferii

Este perioada concediilor și mulți români aleg să plece în vacanță în țări străine. Dincolo de restricțiile de călătorie impuse de fiecare stat în parte, românii trebuie să respecte și taxele de drum pe care le revendică diferite țări europene. Iată cât poate costa un drum prin Europa.

Taxe de drum și viniete în Europa

În orice călătorie în afara granițelor, este important să se includă în bugetul de vacanță și taxele pentru trecerea pe anumite porțiuni de drumuri sau vinietele. Astfel, nu riști să fii luat prin surprindere. Totodată, fiecare dintre țări are propriile sale taxe de drum și viniete. În timp ce unele țări nu percep taxe de trecere, altele solicită anumite tarife pentru unele sectoare de drum.

Opt dintre țările Uniunii Europene au un sistem de taxare care analizează distanța parcursă. Potrivit clubului ADAC, acestea sunt Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Croația, Polonia, Portugalia și Spania. De asemenea, același model de taxare îl folosesc și state din afara UE precum Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Norvegia, Serbia, Turcia și Belarus. Simpla trecere prin anumite puncte de raxare implică plata taxei. Pe de altă parte, nu toate drumurile sau autostrăzile necesită plata unei taxe.

În cazul țărilor precum Bulgaria, Austria, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria, se percepe o taxă valabilă, ca și în România, prin intermediul vinietei. Aceasta poate fi achiziționată de la benzinărie, online sau la anumite puncte, având diferite perioade de valabilitate. Podurile sau tunelele pot fi și ele taxate individual în țări precum Austria, Elveția, Italia, Franța, Danemarca și Suedia.

Ce amenzi riscă cei care nu plătesc taxe de drum în state europene Foto - Pexels
Ce amenzi riscă cei care nu plătesc taxe de drum în state europene
Foto – Pexels

Care sunt taxele de drum și valorile vinietelor în Europa

Pentru cei care aleg să plece la drum, cu mașina, trebuie să țină cont de faptul că vor avea de plătit și taxe pentru drumurile pe care le tranzitează. Totodată, este bine de știut și faptul că nerespectarea acestor plăți poate duce la amenzi usturătoare. Astfel, potrivit promotor.ro, acestea sunt cele mai importante tarife practicate de țările din proximitatea României.

Austria: 9,20 euro pentru 10 zile (taxă de 120 euro sau amendă 300 de euro)
Elveţia: 36,50 euro pentru un an (taxă de 175 euro plus costul vinietei)
Slovacia: 10 euro pentru 10 zile (amendă de la 80 de euro)
Slovenia: 15 euro pentru 7 zile (300-800 de euro sau 150 de euro pe loc)
Cehia: 12,50 euro pentru 10 zile (amendă de la 195 de euro)
Ungaria: 11 euro pentru 10 zile (suprataxă de la 50 de euro)
Bulgaria: 8 euro pentru o săptămână (suprataxă de 11 euro pe zi sau amendă de 153 de euro)

Urmăriți Impact.ro și pe