Schimbare majoră pentru toți românii. Ce trebuie să faci urgent pentru a nu pierde bani la factura pentru lumină

Iancu Andreea 23.07.2020, 16:11
Schimbare majoră pentru toți românii. Ce trebuie să faci urgent pentru a nu pierde bani la factura pentru lumină

Se anunță schimbări importante pentru consumatorii casnici de electricitate. Aceștia vor fi informați cu privire la modificările aduse în sistem și vor putea decide cum doresc să plătească factura la lumină. Totodată, schimbările pot aduce și diferențe considerabile de preț la factura lunară.

Ce modificări apar pe factura la lumină?

În timp ce piața energiei electrice se liberalizează, consumatorii casnici au la dispoziție mai multe variante. Aceștia vor trebui să aleagă furnizorul de energie cu care doresc să colaboreze. În caz contrar, vor plăti energia electrică la preț de serviciu universal.

Astfel, toți aceia care nu au schimbat furnizorul sau contractul la lumină vor primi în toamnă o scrisoare de informare de la furnizorul actual. Consumatorii vor fi informați despre liberalizarea pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2020. În cazul în care românii nu aleg o altă ofertă, vor putea rămâne în continuare la furnizorul actual, la tarif de serviciu universal.

Această prevedere apare într-un ordin al ANRE. Astfel, potrivit notei de fundamentare, proiectul își propune informarea clienților casnici în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2020, cu privire la liberalizarea pieţei interne de energie electrică și eliminarea tarifelor reglementate pentru această categorie de clienţi finali începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Cum se va calcula tariful la lumină
Cum se va calcula tariful la lumină

Cum se calculează tariful la lumină pentru serviciul universal

Prin serviciul universal, oricine are acces la energie electrică. Astfel, consumatorii casnici care nu au optat pentru un furnizor, vor primi curent în continuare, de la unul dintre cei patru FUI, la un preț special. Acesta din urmă este calculat pe baza unei formule impuse de ANRE. Totuși, prețul pentru serviciul universal nu este unul fix pe o perioadă contractuală, ca în cazul celorlalte contracte.

Astfel, tariful la lumină este calculat în funcție de prețul pieței (PZU), după formula 1,3 x prețul de închidere al PZU din luna precedentă + costul componentei de furnizare. La această valoare se adaugă tarifele de rețea, certificatele verzi, cogenerarea și taxele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...