Tensiuni majore în Transnistria. Maia Sandu: „Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”

Mihnea Tălău 26.04.2022, 16:17
Tensiuni majore în Transnistria. Maia Sandu: „Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, marți, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană. Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer. Prima explozie a avut loc la ora 6.40 şi a doua la 7.05.

Maia Sandu vorbește despre riscuri pentru Republica Moldova

Maia Sandu a declarat că nu se cunosc amănunte în legătură cu exploziile din Transnistria.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata a mai multor săptămâni au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile urmăresc cu precauţie şi vigilenţă pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

Analizele noastre de la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forţe din interioriul regiunii, interesate în destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilzează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru R. Moldova. Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”, a declarat Maia Sandu.

Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskova declarat, marți, că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu are în plan vreo discuţie cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului.

Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un război civil după prăbușirea Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propriile forţe de securitate și propria monedă.

Populația din Transnistria este de aproximativ 500.000 de locuitori. Regiunea separatistă este dependentă de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz. Moscova a desfăşurat acolo 1.500 de militari. Comunitatea internațională, inclusiv Federația Rusă, nu au recunoscut zona drept stat independent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...