Președintele Republicii Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate după exploziile din Transnistria

Elena Avramescu 26.04.2022, 12:32
Președintele Republicii Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate după exploziile din Transnistria

Președintele Moldovei a convocat marți o ședință a consiliului de securitate al țării după o serie de explozii în regiunea separatistă transnistreană susținută de ruși. Regiunea separatistă a Moldovei ex-sovietice, care se învecinează cu vestul Ucrainei, a avut parte luni de explozii asupra ministerului de securitate, dar și asupra unui turn de radio.

Maia Sandu, convocare de urgență a Consiliul Suprem de Securitate

Serviciul de presă al președintelui Maia Sandu a declarat că urmează să organizeze o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al țării „în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”. Întâlnirea a fost anunțată să înceapă la 13:00 (10:00 GMT), urmată de un briefing de presă la 15:00.

Două explozii au lovit marți dimineața un turn de radio care retransmite posturi rusești de lângă granița cu Ucraina, a anunțat Ministerul de Interne. Acest lucru a venit după ce autoritățile transnistrene au declarat că birourile Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au fost lovite de ceea ce părea a fi un atac cu lansator de grenade luni seară. Nu a existat niciun motiv imediat pentru a sugera o legătură între cele două incidente.

Transnistria, o fâșie de pământ cu aproximativ 470.000 de oameni între Moldova și Ucraina, se află sub controlul autorităților separatiste de la războiul din 1992 cu Moldova. Rusia bazează acolo aproximativ 1.500 de soldați, numindu-i oameni de menținere a păcii, dar îngrijorările sunt mari că acele forțe ar putea fi folosite pentru a invada Ucraina dinspre vest. Moldova a spus că este „îngrijorată” de atacul de luni.

„Scopul incidentului de astăzi este de a crea pretexte pentru încordarea situației de securitate din regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Explozii la Ministerul Securității din Transnistria. Au apărut informații că ar fi fost atacat cu lansatoare de grenade
Explozii in Transnistria

Incidentele au avut loc după ce un înalt oficial militar rus a ridicat săptămâna trecută problema „opresiunii” vorbitorilor de limbă rusă din Transnistria, în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina. Generalul-maior Rustam Minnekaev, comandantul interimar al districtului militar central, a declarat vineri că Rusia a căutat controlul asupra sudului Ucrainei, care ar putea oferi acces în Transnistria, „unde au existat cazuri de oprimare a populației de limbă rusă”.

Comentariile au făcut ecou una dintre justificările Moscovei pentru războiul din Ucraina. Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru comentariile lui Minnekaev, pe care le-a numit „neîntemeiate și contrazic poziția Rusiei în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a țării noastre în cadrul granițelor recunoscute internațional”.

Statele Unite au avertizat anterior că forțele ruse ar putea lansa operațiuni cu „steagul fals” pentru a crea un pretext pentru invadarea teritoriului altor națiuni. Oficialii ruși au respins astfel de acuzații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...