Reacția Republicii Moldova după exploziile de la Tiraspol. Serviciile secrete ucrainene au dovezi ale implicării serviciilor speciale ruse

Elena Avramescu 26.04.2022, 09:11
Reacția Republicii Moldova după exploziile de la Tiraspol. Serviciile secrete ucrainene au dovezi ale implicării serviciilor speciale ruse

Biroul pentru Reintegrare a Moldovei ceste de părere că exploziile de la Tiraspol în clădirea Ministerului local al Securității Statului sunt „un pretext pentru a crea tensiune în regiunea transnistreană”. În acest sens, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a convocat o întâlnire de urgență în legătură cu incidentul nefericit.

Cum a reacționat Republica Moldova după exploziile de la Tiraspol

„Scopul incidentului de este de a crea un pretext pentru agravarea situației de securitate din regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul de Reintegrare îndeamnă la păstrarea calmului și, împreună cu autoritățile competente, continuă pentru a monitoriza evoluția situației”, se spune în mesaj.

Serviciile secrete ucrainene au publicat un document care atestă implicarea serviciilor speciale ruse în organizarea lor. La data de 22 aprilie, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene, a decis să-i scrie șefului districtului rus Kamensky, Volodimir Bicikov.

Este vorba despre pregătirea urgentă, până la ora 16.00 în aceeași zi, a tuturor informațiilor cu privire la disponibilitatea și amplasarea punctului protejat de apărare civilă a orașului, cu indicarea denumirii, adresei de cazare, dar și a tipului structurii de protecție.

La data de 22 aprilie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Federației Ruse, generalul-maior Rustam Minnekaiev, a declarat că armata rusă are sarcina „de a stabili un control complet asupra Donbasului și a sudului Ucrainei”.

Exploziile au lovit clădirea care găzduiește serviciile de securitate ale republicii moldovenești separatiste Transnistria luni, la câteva zile după ce Moscova a declarat că regiunea susținută de Rusia ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina.

Cum a reactionat Republica Moldova dupa exploziile de la Tiraspol
Explozii Tiraspol

Transnistria, care este controlată de separatiști pro-ruși și găzduiește baze de trupe rusești și depozite de arme, se învecinează cu vestul Ucrainei. Este văzut ca un potențial punct de aprindere în creșterea tensiunilor dintre Moscova și Occident, care au crescut de la invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin în urmă cu două luni.

Un înalt comandant rus a declarat săptămâna trecută că mișcarea armatei ruse de a captura sudul Ucrainei va deschide „o altă cale către Transnistria”. Moscova a susținut că „există și cazuri de oprimare a populației de limbă rusă” în Transnistria, un argument care a fost folosit pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Exploziile din interiorul clădirii care găzduiește Ministerul Securității de Stat al Transnistriei la Tiraspol au fost cauzate de un atac cu grenade propulsate de rachetă, au declarat autoritățile din regiune. Fotografiile date de autoritățile transnistrene păreau să arate un lansator de grenade propulsat de rachete lăsat pe drum în afara clădirii. Nu au fost furnizate detalii despre cine ar fi putut să fi comis atacul.

„Există ferestre sparte la etajele superioare. Fumul iese din camere. O echipă de investigații, pompieri, medici de la ambulanță și specialiști din alte servicii de urgență se află la fața locului”, a spus Guvernul Transnistriei într-un comunicat.

Separațiștii transnistreni, susținuți de Moscova, au purtat un război împotriva Moldovei proaspăt independente în 1992, iar o încetare a focului a dus la separarea de facto a regiunii de Chișinău. Regiunea, care este separată de restul Moldovei de râul Nistru, este recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei.

Moldova, fost stat sovietic disputat între grupurile politice pro-occidentale și pro-ruse de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a cerut ajutorul țărilor occidentale pentru a o ajuta să înfrunte efectele războiului din Ucraina și să mențină „stabilitatea”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...