Noi explozii în Transnistria. Au fost atacate antene care transmiteau posturi radio din Rusia

Ana Anitoiu 26.04.2022, 10:57
Noi explozii în Transnistria. Au fost atacate antene care transmiteau posturi radio din Rusia

Autoritățile de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria, au transmis că au avut loc două noi explozii, marți dimineață, după ce luni a fost atacat Ministerul Securităţii de Stat al regiunii separatiste din Republica Moldova. De data aceasta, au fost lovite antene ce transmiteau posturi radio din Rusia.

Două noi explozii, în raionul Grigoriopol

Conform autorităților din Tiraspol, cele două explozii au avut loc în raionul Grigoriopol. Prima s-a produs la ora 6:40, iar cea de-a doua la ora 7:05. Nu au fost înregistrate victime în urma incidentului. Miliția și pompierii au intervenit la fața locului.

„Conform datelor disponibile la ora 9:00, nu funcționează două cele mai mari antene. Ambele transmiteau posturi de radio din Federația Rusă”, au transmis autoritățile din Tiraspol.

Televiziunea TSV de la Tiraspol a transmis, în jurul orei 9:20, imagini ce ar fi fost filmate de un amator în raionul Grigoriopol. Imaginile arată în depărtare un nor de fum ce s-ar fi format în urma celor două noi explozii.

Centrul radio din localitatea Maiak aflată în raionul Grigoriopol a fost construit la finalul anilor 1960. Antenele de acolo au aproximativ 100 de metri, se rotesc în jurul axei lor și pot transmite unde la distanțe foarte mari.

Noi explozii in Transnistria
Cladirea Ministerului Securitatii de Stat din Transnistria, atacata. Foto: Twitter

Ministerul Securităţii de Stat din Transnistria, atacat

Alte explozii au fost raportate luni la Ministerul Securității de Stat din Transnistria. Televiziunea TSV a transmis imagini cu ferestrele şi uşile clădirii aruncate în aer. La faţa locului, în Tiraspol, s-au deplasat echipaje de pompieri.

Deputatul Consiliului Suprem din Transnistria, Andrei Safonov, a declarat pentru agenția de presă rusă TASS că a fost folosit un lansator de grenade de mână. Obiectivul acestui atac ar fi fost acela de a „semăna panică”.

De asemenea, oficiali de la Ministerul de Interne al Transnistriei au declarat că asupra clădirii au tras atacatori necunoscuți, cu lansatoare de grenade. Televiziunea TSV a transmis o imagine cu un lansator de grenade abandonat la faţa locului. În plus, astfel de imagini au fost distribuite pe rețelele sociale.

Presa locală a precizat că ferestrele caselor aflate în apropiere au fost avariate, iar traficul în zonă a fost blocat. Presa din Chișinău a mai scris că s-a folosit RPG 27 TAVOLGA, o armă utilizată de armatele din Rusia, Iordania, Gabon și Transnistria.

Transnistria, dependentă de Rusia

În urma acestui incident, Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea. Echipa Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență. Șeful SIS, Alexandru Esaulenco, a spus că a început un proces de colectare a informațiilor.

Transnistria, care are graniță cu Ucraina, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un război scurt ce s-a încheiat în anul 1992, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propriile forţe de securitate și propria monedă.

Populația din Transnistria este de aproximativ 500.000 de locuitori. Regiunea separatistă este dependentă de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz. Moscova a desfăşurat acolo 1.500 de militari. Comunitatea internațională, inclusiv Federația Rusă, nu au recunoscut zona drept stat independent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...