Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, astfel că are din nou probleme cu legea. Rechizitoriul și dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție iar dosarul urmează a fi judecat.
Astăzi, Călin Popescu Tăriceanu a fost iarăși trimis în judecată de către Parchetul General. Acesta este acuzat că având calitatea de președinte al Senatului, nu a aplicat demersurile necesare. Astfel, Cristian Marciu, deși a fost declarat incompatibil și nu mai avea dreptul să ocupe o funcție publică, Tăriceanu nu a pus în aplicare procedura necesară pentru încetarea mandatului.
În baza acestui dosar, inclusiv Marciu a fost trimis în judecată din motiv de uzurpare a calității oficiale. Tăriceanu, este la rândul său acuzat că nu a constatat încetarea mandatului, deși celălalt acuzat avea o decizie definitivă cu privire la încălcarea legii incompatibilităților. Faptele la care se încadrează Călin Tăriceanu sunt de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale.
Potrivit Parchetului General, Marciu se afla în incompatibilitate cu funcțoa de senator, acesta având interdicția de a mai ocupa o funcție publică pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data de 4 martie 2015, dată la care hotărârea I.C.C.J. a rămas definitivă și irevocabilă. S-a constatat că din 11 decembrie 2016 și până în prezent, acesta s-a folosit într-un mod ilicit de calitatea sa de senator. În decursul acestei perioade, inculpatul Marciu a îndeplinit acte cu implicarea exercițiului statului, a participat la ședințe ale Senatului dar a făcut parte și din comisii permanente și speciale ale Senatului, votând proiecte și acte normative, menționează procurorii.
Procurorii vin cu mențiuni și în cazul lui Tăriceanu, astfel că, din 2 martie 2017 până pe 2 septembrie 2019, având calitatea de președinte al Senatului, nu a îndeplinit demersurile necesare pentru încetarea mandatului lui Marciu. Fostul lider al Senatului nu a supus la vot în plenul Senatului adoptarea unei hotărâri vacante a locului de senator.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Această inacțiune a politicianului a vătămat drepturile persoane care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat buletinul de vot pentru funcția de senator, următoare poziție, mai menționează procurorii. Rechizitoriul și dosarul au fost înaintate către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele Senatului, Robert Cazanciuc a formuat o cerere cum că ar exista un conflict juridic de natură constituțională între Senat și Parchetul General. La sfărșitului lunii octombrie însă, instanța Curții Constituționale a respins cererea formulată de către acesta cu un vot majoritar. Lui Tăriceanu i s-a adus la cunoștință la sfârșitul lunii ianuarie 2020 că este suspect în dosarul senatorului fără drept de a ocupa această funcție și care a avut afaceri cu instituții ale statului, potrivit hotnews.ro.