Țara din NATO care își mobilizează rezerviștii la granița cu Rusia. Ce misiune vor avea soldații

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 17.11.2021, 13:50
Țara din NATO care își mobilizează rezerviștii la granița cu Rusia. Ce misiune vor avea soldații

O țară din NATO își mobilizează rezerviștii la granița cu Rusia. Guvernul acestui stat a anunțat, miercuri, ce misiune vor avea soldații, în contextul agravării crizei migranților de la granița dintre Belarus și Uniunea Europeană.

Ce misiune vor avea soldații

Au fost convocați în total 1.700 de rezerviști de către guvernul Estoniei, țară ce a devenit membru NATO în anul 2004. Soldații vor efectua exerciții militare și vor instala un gard din sârmă ghimpată pe o distanță de 40 de kilometri de-a lungul frontierei cu Rusia.

Această decizie a guvernului Estoniei vine în contextul în care Uniunea Europeană a acuzat Belarus că a declanșat o nouă criză la granițele UE și NATO, prin încurajarea migranților din Orientul Mijlociu și Africa să forțeze intrarea în blocul comunitar prin Polonia, Lituania și Letonia.

Marți, forțele de securitate din Polonia au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene asupra migranților care au aruncat cu pietre în ele, la granița cu Belarus. Mii de oameni s-au adunat acolo încercând să ajungă în Uniunea Europeană.

”Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil. Ei (polonezii, n.r.) încalcă toate normele juridice”, a comentat ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, după acest episod violent.

Tara din NATO care isi mobilizeaza rezervistii la granita cu Rusia. Ce misiune vor avea soldatii
Soldati inarmati

Președintele Belarusului, îndemn la calm

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au anunţat luni că vor ca în perioada următoare să extindă măsurile punitive pentru Belarus, după ce a sancționat deja această țară pentru că a reprimat opoziția în anul 2020.

Belarus este acuzat de Uniunea Europeană că a dorit să se răzbune pe aceste sancțiuni organizând, începând din vară, un aflux de mii de migranţi la frontera Poloniei şi Lituaniei.

Însă, președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit luni la telefon cu cancelarul german Angela Merkel. În urma convorbirii, el a făcut un îndemn la calm, după ce în ultima vreme a adoptat poziții contradictorii.

”Esenţial, azi, este să ne apărărm ţara, poporul şi să evităm ciocniri. Nu trebuie ca această problemă să devină o confruntare aprisă”, a declarat marţi Aleksandr Lukaşenko.

Lukașenko a făcut această declarație după ce săptămâna trecută a amenințat că va întrerupe tranzitului gazelor naturale ruseşti către Europa, în cazul în care UE va impune noi sancţiuni. El a negat implicarea în criza migranților și a spus luni că țara sa face demersuri pentru întoarcerea migranților, dar că aceștia refuză.

O companie aeriană din Belarus, Belavia a anunţat luni că le-a interzis sirienilor, irakienilor şi yemeniţilor să mai zboare de la Dubai în Belarus. Săptămâna trecută, Turcia a impus aceleași interdicții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...