Ce construiește Polonia la granița cu Belarus. Are în jur de 6 metri și costă peste 360 milioane de euro

Cătălina Burghelea 16.11.2021, 06:54
Ce construiește Polonia la granița cu Belarus. Are în jur de 6 metri și costă peste 360 milioane de euro

Polonia ia măsuri dure împotriva Belarusului, după fluxul de migranți. Măsura este fără precedent pentru statul polonez și amintește de decizia fostului președinte american Donald Trump de la granița SUA cu Mexic.

Ce vrea să construiască Polonia la granița cu Belarus

Polonia a anunțat că începe, din decembrie, construirea unui gard permanent, de aproape șase metri înălțime, de-a lungul graniței cu Belarusul. Decizia autorităților poloneze vine ca o o încercare de a opri fluxurile de migranți. Lucrările la zidul de șase metri ar urma să se finalizeze în primul semestru al anului 2022, a declarat, luni, ministrul polonez de interne.

Guvernul polonez vrea să împiedice migranții să se întoarcă pe teritoriul său. Granița cu Belarus este de peste 400 de kilometri.

„Proiectul pe care trebuie să-l ducem la îndeplinire este o investiţie absolut strategică şi prioritară pentru securitatea naţiunii şi a cetăţenilor săi”, a spus ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski, scrie Le Figaro.

Zid de peste 5 metri între cele două țări

Într-un mesaj public pe Twitter, oficialul polonez a precizat că lucrările de construcție a gardului permanent la granița cu Belarus se vor concentra pe patru secţiuni.

Când încep lucrările

Ministerul de Interne a subliniat că contractele aferente vor fi semnate până pe 15 decembrie și că lucrările vor începe mai târziu în aceeași lună, muncitorii trebuind să se schimbe 24 de ore pe zi în trei ture. Zidul va costa în jur de 366 de milioane de euro și este de așteptat să se întindă pe 180 de kilometri sau aproximativ jumătate din lungimea totală a graniței dintre Polonia și Belarus. Parlamentul a dat undă verde construcției gardului luna trecută.

Cum se razbuna UE pe Belarus dupa criza cu Polonia. Toate statele sunt indemnate sa ia decizia

Gard permanent dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi

Polonezii deja au instalat un gard temporar de-a lungul frontierei, pentru a-i opri pe migranţii care intră ilegal în ţara lor. Zidul este făcut din sârmă ghimpată şi are o înălţime de aproximativ 2,5 metri. Însă, acesta va fi înlocuit cu unul mai performant. Gardul permanent va avea 5,5 metri înălţime şi va fi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la suma de 366 de milioane de euro.

UE este de acord cu această măsură

Potrivit guvernului polonez, acest gard permanent este numit o „barieră” sau „baricadă”, evitând în mod evident cuvântul „zid”, pentru a nu înfuria populația străină. Graniţa Poloniei cu Belarus, care este şi o frontieră externă a Uniunii Europene, are o lungime totală de 418 kilometri.

Miniştrii de externe din UE au căzut de acord, luni (n.r. – 15 noiembrie), asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele Uniunii Europene.

Stare de urgență la graniță

În jur de 4.000 de migranţi stau blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia, cei mai mulţi provenind din șări precum Irak şi Afganistan. UE aduce acuzații grave la adresa regimului de la Minsk. Oficialii îi reproșează că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a lui Aleksandr Lukaşenko.

Din vară, mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă această graniță. În consecință, Polonia a trimis mii de militari în zona de frontieră unde a declarat stare de urgență, în timp ce a ridicat în grabă un gard din sârmă ghimpată ascuțită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...