Spitalul Mioveni, lăsat în paragină de Ministerul Sănătății. Este unicul centru de vaccinare din oraș

Cristi Ionică, Badea Violeta 23.02.2021, 16:19
Spitalul Mioveni, lăsat în paragină de Ministerul Sănătății. Este unicul centru de vaccinare din oraș
Spitalul Mioveni, lăsat în paragină. Este și unicul centru de vaccinare de aici, care acum a ajuns într-o situație delicată din cauza subfinanțării. Ministerul Sănătății a alocat pentru primele 3 luni din an sumele cheltuite de spital în ultimele 3 luni din 2020. Ce nu au luat în calcul oficialii din sănătate au fost modernizările și îmbunătățirile făcute după 1 ianuarie, toate din banii primăriei.

Spitalul Mioveni, lăsat în paragină de Ministerul Sănătății

Edilul Ion Georgescu spune că autoritățile centrale nu au jucat corect și dă exemplul centrului de vaccinare în care s-au investit peste 30.000 de euro.
D.S.P. Argeș nu a vrut să amplasăm centrul în curtea spitalului, în containere donate și utilate de Dacia. Le-am făcut aici, în locul Centrului de Tradiții, cu patru puncte de vaccinare. Nu sunt folosite decât două dar, chiar și așa, până acum s-au vaccinat peste 1800 de persoane. Noi l-am utilat ca la carte fără să întrebăm când vor veni banii. Noi am anunțat că în primele două luni am modernizat la greu. Nimeni nu a prins cheltuielile astea undeva. Ba mai mult, cei care se ocupă de vaccinare (medici, asistenți și registratori) nu au primit până acum niciun ban.
Situația este confirmată pe loc de medicul care azi vaccina de zor și care, spășit, a recunoscut că, pentru munca lui din 16 ianuarie și până acum, nu a primit niciun leu. Situația este și mai complicată la spitalul Covid din Mioveni, unul dintre cele mai mari din județ.
Spitalul Mioveni, lasat in paragina de Ministerul Sanatatii
Spitalul Mioveni, lasat in paragina de Ministerul Sanatatii
În ianuarie, autoritățile locale au hotărât modernizarea spitalului și mărirea secției ATI de la 7 paturi, la 17, pentru a renunța la TIR-ul ATI care nu făcea căldură. Și în acest caz, eforturile au fost considerabile, pentru că s-a construit și o stație nouă de oxigen. Șeful de aici, dr Horia Trăilă, spune că rata de supraviețuire la infecția Covid a fost de 70%.
7 din 10 oameni internați la noi pe secție s-au întors acasă, vindecați. Asta pentru că avem o secție cu cea mai nouă aparatură, cu stație nouă de oxigen și am putut procura cele mai bune medicamente. Acum, cu această plafonare, nu știu cum o să ne descurcăm, a mai precizat doctorul Trăilă.
Conducerea de aici, care are în administrare și noul spital și la care se adaugă aproape lunar câte o secție nouă deschisă, spune că fondurile pentru luna martie au fost deja cheltuite. Întrebat dacă va fi nevoit să refuze pacienți Covid, doctorul Trăilă a răspuns sec: „Nu este în firea lucrurilor să refuzăm pe cineva, însă actul medical nu va mai avea aceeași calitate.”
Autoritățile locale trag semnalul de alarmă și cer ajutorul Ministerului, până nu va fi prea târziu.
Spitalul Mioveni, lasat in paragina de Ministerul Sanatatii
Spitalul Mioveni, lasat in paragina de Ministerul Sanatatii
Urmăriți Impact.ro și pe