Copiii bolnavi de cancer, lăsați baltă din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Le-a fost luată singura bucurie

Daniela Alexandru, Badea Violeta 23.02.2021, 15:58
Copiii bolnavi de cancer, lăsați baltă din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Le-a fost luată singura bucurie

Copiii bolnavi de cancer, lăsați baltă din cauza restricțiilor. Pandemia de coronavirus lovește acolo unde, uneori, nici nu te aștepți. De această dată este cazul copiilor bolnavi de cancer din Mureș, care sunt internați în Secția de Pediatrie I a Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș și care nu mai pot primi sprijin emoțional de la voluntarii unei asociații din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Copiii bolnavi de cancer, lăsați baltă din cauza restricțiilor impuse de pandemie

Asociația „Împreună pentru Copiii cu Cancer” din Târgu Mureș obișnuia să ofere, prin voluntarii săi, sprijin emoțional micuților care sunt bolnavi. Aveau programate tabere, dar și vizite în saloanele unde puternicii micuți încearcă să învingă necruțătoarea boală.

Gabriela Farczadi, fondatoarea Asociației “Împreună pentru Copiii cu Cancer” a povestit pentru Agerpres cum pandemia le-a dat planurile peste cap.

Exact în urmă cu un an aveam multe planuri şi proiecte, aveam planificată o tabără, aveam Onco-olimpiada din Varşovia, programe de nutriţie şi educarea părinţilor în ce priveşte alimentaţia şi nutriţia unui copil bolnav de cancer, plus numeroase alte programe, inclusiv un spectacol caritabil. Odată cu pandemia, absolut totul s-a oprit, din păcate. Cel mai rău mi-a părut că a trebuit să convingem copiii să înţeleagă că nu mai mergem în tabără, aceasta este punctul culminant în fiecare an.

Cei care au fost ştiu cât de frumos este şi deja sunt pregătiţi în fiecare an pentru a participa. Este o motivaţie în plus pentru a-şi dori să îşi facă tratamentul, să evolueze spre bine. Nu am mai putut să mergem cu voluntarii în spitale, să povestească cu ei, pentru că de două ori pe săptămână, uneori şi în weekend, mergeau voluntarii în spital şi aveau diverse activităţi. Împreună cântă, desenează, povestesc, duc jocuri de societate, urmăresc filme. Copilul care este în spital abia aşteaptă ziua în care vin voluntarii, dar acum toate aceste lucruri au lipsit, din păcate.

Copiii bolnavi de cancer, lasati balta
Copiii bolnavi de cancer, lasati balta

Obiectivul principal al asociației este sprijinirea şi ajutorarea copiilor cu boli hemato-oncologice, internați la Secţia de Pediatrie I de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dar şi a celor de la Secţia Pediatrie II, unde sunt şi copii cu leucemie şi cu cancer, iar acum, din cauza noilor condiții de distanțare, dar și de organizare a diferitelor evenimente, îndeplinirea obiectivului este din ce în ce mai dificilă.

Asociația a trebuit să-ți regândească activitățile, s-a reorganizat și a direcționat banii care erau destinați taberei de vară şi onco-olimpiadei pentru achiziționarea de lenjerii de pat, vitamine, dezinfectanți, materiale de protecție şi alte bunuri necesare acestor copii.

Chiar dacă viețile tuturor s-au schimbat din cauza pandemiei, orele online au fost o binecuvântare pentru copiii internați în spital care pierdeau ani de studiu din cauza faptului că nu se puteau prezenta fizic la ore.

Urmăriți Impact.ro și pe