Somnul bun îți lungește viața: cum câștigi 5 ani în plus, doar din odihnă

Gabriel Peneș 27.02.2023, 13:37
Somnul bun îți lungește viața: cum câștigi 5 ani în plus, doar din odihnă

Somnul bun îți lungește viața. Vrei să trăiești mai mult? Atunci, poate, vei acorda mai multă atenție duratei și calității somnului tău. Un studiu recent realizat ce cercetătorii americani a arătat că un somn sănătos poate prelungi speranța de viață cu până la 5 ani, în cazul bărbaților și cu 2,5 ani, în cazul femeilor.

Somnul bun îți lungește viața

Se știe că un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră și capacitatea de a găsi energia pentru a înfrunta provocările unei noi zile. Dar calitatea odihnei se reflectă și în însăși durata vieții oamenilor.

O cercetare realizată pe peste 170.000 de oameni care trăiesc în Statele Unite arată că cei care aveau cinci factori de somn sănătos aveau un risc mai redus să moară prematur. Aceștia erau: dormitul între șapte și opt ore pe noapte, capacitatea de a adormi rapid, dar și de a rămâne adormit, nefolosirea de medicamente pentru somn și senzația de odihnă după trezire cel puțin cinci zile pe săptămână.

În rândul bărbaților și femeilor care au raportat că au avut toate cele cinci măsuri de măsurare a calității somnului, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu cei care nu au avut niciuna sau doar una, scrie cnn.com.

„Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, au mai multe șanse să trăiască mai mult”, a declarat Dr. Frank Qian, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School și coautor al studiului. „Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură”.

Somnul bun îți lungește viața: cum câștigi 5 ani în plus, doar din odihnă
Un somn sănătos poate prelungi speranța de viață cu aproape 5 ani, în cazul bărbaților și cu 2,5 ani, în cel al femeilor

Cum câștigi 5 ani în plus, doar din odihnă

El a sugerat că oamenii ar trebui să înceapă să încerce să își optimizeze obiceiurile de somn de la o vârstă fragedă. „Dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung”, a adăugat Qian.

Echipa a analizat date de la 172.321 de persoane cu vârsta medie de 50 de ani, care au participat la un sondaj național între 2013 și 2018.

Aceștia au fost urmăriți în medie puțin peste patru ani, iar la finalul perioadei cercetătorii au căutat date despre decesele survenite între timp în Indicele Național al Morților din SUA. Ei au constatat că în acest interval au murit 8.681 de persoane, dintre care 2.610 decese au fost din cauza bolilor cardiovasculare și 2.052, din cauza cancerului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 8% dintre decese ar putea fi atribuite unor modele de somn deficitare.

După ce au fost luați în considerare și alți factori cunoscuți pentru creșterea riscului de deces prematur, cum ar fi afecțiunile medicale diagnosticate anterior și consumul de alcool, persoanele care aveau toți cei cinci factori de somn sănătos aveau un risc cu 30% mai mic de a muri decât cele care nu aveau niciunul sau doar unul.

Cei cinci factori ai unui somn sănătos

Aceștia aveau cu 21% risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare în mod specific și cu 19% risc mai mic de a muri din cauza cancerului.

„Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare. Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi destule ore. Trebuie într-adevăr să ai un somn odihnitor și să nu ai prea multe probleme în a adormi și a rămâne adormit”, a mai afirmat Qian.

Cercetătorii au spus că studiul lor a fost limitat de faptul că obiceiurile au fost auto-raportate. Dar rezultatele se potrivesc cu cercetările anterioare care leagă somnul insuficient de problemele cardiace și care leagă apneea de somn de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, fibrilația atrială și atacurile de cord.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....