Câți ani trăiește un hamster? Care este durata medie de viață

Emanuela Pană 10.01.2023, 19:11
Câți ani trăiește un hamster? Care este durata medie de viață

Hamsterii pot fi animale de companie excelente pentru familie, atât timp cât țineți cont de câteva lucruri. Sunt ușor de îngrijit și, dacă sunt tratați cum se cuvine, pot fi foarte docili și afectuoși. Cu toate acestea, durata de viață a hamsterilor este mult mai scurtă decât a altor animale de casă obișnuite. Așadar, câți ani trăiește un hamster?

Ciclul de viață al hamsterilor

Speranța de viață a unui hamster poate varia în funcție de rasă, habitat și stil de viață. Sunteți dispuși să creșteți un hamster, dar înainte de a vă atașa prea mult de el, vreți să știți cât poate trăi? Există nouăsprezece specii de hamsteri în lume, dar numai patru sau cinci dintre ele pot fi adoptate ca animale de companie.

Din păcate, aceste rozătoare simpatice nu au o durată de viață prea lungă. Deoarece nu trăiesc foarte mult, hamsterii trec prin etapele vieții lor destul de repede. La naștere, hamsterii sunt surzi și orbi și nu au blană. Hamsterii nou-născuți, numiți „pui“, sunt extrem de vulnerabili.

La cinci zile de la naștere, puilor de hamster încep să le crească blana. La două săptămâni, micuții își deschid ochii. În general, hamsterii rămân cu mamele lor până la vârsta de 21-28 de zile. Ei ajung la maturitatea sexuală la aproximativ 4-6 săptămâni de viață.

În mod ideal, aceștia nu ar trebui să fie împerechiați până când nu au cel puțin 8-12 săptămâni sau până când nu cântăresc între 90-100 de grame. Perioada de gestație a acestor rozătoare este destul de scurtă, de 20-22 de zile. După vârsta de aproximativ 14 luni, hamsterii nu se mai pot înmulți.

Câți ani trăiește un hamster?

În medie, hamsterii trăiesc între 18 și 36 de luni, hamsterul sirian (care preferă să trăiască singur deoarece poate să devină agresiv față de alți hamsteri), având o speranță mai mare de viață față de varietățile pitice. Orice hamster care împlinește un an și jumătate este considerat bătrân.

Cati ani traieste un hamster
Care este speranta de viata a unui hamster

Cu o bună îngrijire, speranța de viață a hamsterilor de companie variază între 1 și 3,5 ani, în funcție de rasa lor. O dietă corectă, o cușcă îngrijită, suficient spațiu pentru a face mișcare și un nivel scăzut de stres ajută hamsterii să trăiască mai mult.

De menționat că, odată ce hamsterul dumneavoastră îmbătrânește, el va avea nevoie de o îngrijire suplimentară pentru a se simți bine și confortabil. Haideți să descoperim împreună care sunt factorii care influențează în mod direct viața unui hamster, dar și cum îi putem ajuta să trăiască o viață cât mai lungă și fericită.

Citește și: Cât trăiește o pisică de fapt. Care este cea mai bătrână pisică din lume

Factori care influențează viața unui hamster

La fel ca în cazul altor animale, hamsterii domestici trăiesc mai mult decât verișorii lor sălbatici. În sălbăticie, hamsterii sunt ținta prădătorilor, inclusiv a bufnițelor și a vulpilor.

Factori care influenteaza viata unui hamster
Factori care influenteaza viata unui hamster

Durata lor de viață este, de asemenea, afectată de condițiile de mediu și de luptele cu alți hamsteri. În captivitate, ei pot trăi mult mai mult timp dacă sunt adăpostiți, îngrijiți, hrăniți și supravegheați de un veterinar, notează petmd.com.

Fiind animale de companie sensibile și vulnerabile, hamsterii domestici sunt predispuși la boli și alte afecțiuni, ceea ce le poate afecta semnificativ durata de viață. Din cauza deficiențelor nutriționale, de pildă, hamsterii pot suferi de pierderi de blană.

Alte afecțiuni comune în rândul hamsterilor includ: conjunctivita, infecții sau abcese, coada umedă, boala Tyzzer, insuficiența cardiacă, parazitoze intestinale sau ale pielii.

Din fericire, puteți ajuta hamsterul să rămână sănătos și să trăiască mai mult timp dacă îi oferiți hrană adecvată și o îngrijire corespunzătoare. Factorii care influențează ciclul de viață al unui hamster sunt:

1. Nutriția

Pentru ca animalul dumneavoastră de companie să rămână voios și sănătos, el trebuie hrănit în principal cu hrană granulată pentru rozătoare produsă în comerț și destinată șoarecilor și șobolanilor.

Dietele alcătuite în principal din semințe pot cauza deficiențe nutriționale în ceea ce privește vitaminele, dar și mineralele și aminoacizii. De asemenea, acestea conțin mult zahăr și grăsimi, ceea ce poate duce la diabet și obezitate.

2. Rasa

Rasa și predispoziția genetică pot influența durata de viață a unui hamster. Mărimea speciei este crucială, deoarece cu cât este mai mic, cu atât durata sa de viață este mai scurtă.

3. Habitatul

În natură, hamsterii au un stil de viață mai activ, ceea ce este foarte benefic pentru sănătatea lor, dar în același timp, se confruntă cu multe pericole, iar pe primul loc sunt prădătorii.

4. Îngrijirea zilnică

Un hamster de companie are un culcuș confortabil, hrană asigurată în fiecare zi și este mai liniștit pentru că nu trebuie să se îngrijoreze de prădători. Acest lucru îi asigură o longevitate mai mare, potrivit blog.ferplast.com.

În concluzie, hamsterii care trăiesc într-un mediu domestic, supravegheați și răsfățați în permanență, au o durată medie de viață cuprinsă între 1,5 și 3 ani, deși unele exemplare pot ajunge chiar și la 7 ani. Hamsterul sirian deține recordul de vechime, iar asta datorită mărimii sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...