România, pe ultimele locuri din Europa la capitolul sănătate. Raportul Comisiei Europene arată că avem cele mai multe decese din cauze tratabile

Gabriela del Pupo 14.12.2021, 12:15
România, pe ultimele locuri din Europa la capitolul sănătate. Raportul Comisiei Europene arată că avem cele mai multe decese din cauze tratabile

Comisia Europeană a publicat un raport privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană care plasează România pe ultimele locuri în ceea ce privește speranța de viață sau cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor.

Femeile au o speranță de viață cu 8 ani mai mare decât bărbații

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa după ce între 2000 și 2019 crescuse cu 4 ani. În 2020 însă din cauza pandemiei a scăzut cu 1,4 ani ajungând la 74,2 ani. Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), iar pe ultimele locuri se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani). Femeile au o speranță de viață cu 8 ani mai mare decât bărbații astfel că în 2020 media era de 78, 4 față de 70, 5 în cazul bărbaților.

Nici cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor nu arată o situație mai bună. România a alocat 5,7% din PIB, al doilea cel mai scăzut procent dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria. Raportul mai arată că plățile informale sunt peste media Uniunii Europene, chiar dacă nu se menționează cuantumul acestor plăți.

România este pe locul 3 în ceea ce privește mortalitatea în cazul afecțiunilor care pot fi prevenite și pe primul loc la mortalitatea la cauze tratabile. Dacă media în UE este de 160 de decese din cauza bolilor care pot fi evitate prin prevenție în România numărul deceselor este aproape dublu, 306 persoane au decedat din astfel de cauze.

La o medie de 92 de decese în cazul bolilor tratabile în România s-au înregistrat 210 astfel de decese.

Nici campania de vaccinare nu s-a bucurat de succes în țara noastră. Raportul arată că deși a demarat foarte bine campania a înregistrat o scădere a interesului pentru vaccinare atât din cauza lipsei de doze dar mai ales din cauza neîncrederii în vaccin. Rata persoanelor vaccinate în UE este de 54% pe când în România este de 27%.

Românii cred că starea lor de sănătate este foarte bună

Țara noastră este însă peste media europeană în ceea ce privește cazurile de persoane diagnosticate cu cancer. În 2020 au fost înregistrate 283 de decese la 100 000 de locuitori în timp ce  media europeană a fost de 264.

De asemenea în ceea ce privește autoevaluarea românii cred că starea lor de sănătate este foarte bună.

Principalele cauze ale deceselor, mai mult de jumătate țin de factori de comportament și de mediu. România înregistrează un consum mai mare de alcool și diete mai nesănătoase decât mediile UE, iar adolescenții au probleme mari cu fumatul și obezitatea, deși adulții din țara noastră nu au această problemă.

De asemenea și rata supraviețuirii cancerului deși în creștere rămâne sub media europeană.

În ceea ce privește personalul medical deși țara noastră este în top în ceea ce privește formarea de medici și asistente mulți aleg să lucreze în alte state astfel că media este sub cea din UE 3 medici la mia de locuitori în timp ce în UE este de aproape 4.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...