Şomajul tehnic, prelungit. Ce se întâmplă cu părinţii care au copiii în şcoala online

Nicu Stan 29.09.2021, 14:32
Şomajul tehnic, prelungit. Ce se întâmplă cu părinţii care au copiii în şcoala online

Şomajul tehnic va fi prelungit și vor fi adoptate și alte măsuri în cazul în care se va decide închiderea școlilor și trecerea elevilor în sistemul de învățământ online, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Astfel, părinții vor putea rămâne acasă să-și supravegheze copiii.

Guvernul prelungește șomajul tehnic pentru părinții care vor rămâne să îngrijească elevii care fac școală online

Guvernul României va prelungi, miercuri, măsura şomajului tehnic pentru angajaţii care vor avea nevoie să stea cu copiii acasă dacă evoluţia pandemică se înrăutăţeşte şi, de asemenea, va adopta prin ordonanţă de urgenţă măsuri de sprijin pentru părinţi, a anunțat  ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Noi vom adopta din nou şomajul tehnic, astăzi, în şedinţa de Guvern. De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte”, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Ministerul Muncii anunță contracte de muncă mai flexibile

În plus, ministrul Muncii a precizat că Guvernul intenţionează să permită contracte şi mai flexibile pentru angajatori şi angajaţi pe piaţa muncii

„Am flexibilizat kurzarbeit şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi casual work sau job sharing, employ sharing sau alte forme de astfel de contracte”, a mai spus Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Cresc bursele pentru elevi

Pe de altă parte, ministerul Educației vrea să mărească cu 50% cuantumul minim al burselor, însă în mod diferențiat pentru fiecare tip de bursă. Astfel, din semestrul II al anului școlar 2021-2022 nu vor mai exista burse mai mici de 150 de lei.

”În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:– 500 ron, pentru bursa de performanță,– 200 ron, pentru bursa de merit,– 150 ron, pentru bursa de studiu,– 200 ron, pentru bursa de ajutor social”, arată proiectul  aflat în dezbatere.

Urmăriți Impact.ro și pe