Bursele pentru elevi cresc. Câţi bani vor primi din semestrul următor

Stan Filon 29.09.2021, 14:18
Bursele pentru elevi cresc. Câţi bani vor primi din semestrul următor

Vin vești bune pentru elevi! Bursele vor crește începând din semestrul II de studiu. În prezent, acestea sunt în cuantum de 100 de lei, chiar dacă vorbim de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din sistemul preuniversitar de stat.

Crește valoarea burselor pentru elevi

În prezent, bursa minimă este în valoare de 100 de lei, însă aceasta va crește începând cu semestrul II de studiu. Valoarea burselor pot depăși și în prezent 100 de lei, în funcție de contribuția pe care o poate avea consiliul local al fiecărei localități. Ministerul Educației intenționează acum să mărească cu 50% cuantumul minim al burselor, însă în mod diferențiat pentru fiecare tip de bursă. Astfel din semestrul II al anului școlar 2021-2022 nu vor mai exista burse mai mici de 150 de lei.

Așa prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației. Acesta prelungește pentru semestrul I al anului școlar 2021-2022 valabilitatea cuantumului minim de 100 de lei pentru toate tipurile de bursă, însă pe semestrul II le majorează, dar în mod diferențiat.

Creste valoarea burselor pentru elevi
Creste valoarea burselor pentru elevi

Din semestrul II, bursele se majoreză în mod diferențiat

Dar de unde vin banii? Ei bine, bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale și din sume defalcate din taxa de valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat.

”În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:– 500 ron, pentru bursa de performanță,– 200 ron, pentru bursa de merit,– 150 ron, pentru bursa de studiu,– 200 ron, pentru bursa de ajutor social”, potrivit proiectului aflat în dezbatere.

Înainte de intrarea în vigoare a bursei minime de 100 de lei, aproape 37% dintre primării nu acordau burse pentru elevi, iar 55% dădeau burse mici și foarte mici, arăta o analiză a Consiliul Național al Elevilor făcută pe răspunsurile administrațiilor locale din 928 de localități din România. Chiar dacă bursele pentru elevi erau prinse în lege, doar 9% dintre primăriile din țară ofereau elevilor toate tpurile de burse. Ei bine, acum lucrurile s-au schimbat, iar începând din semestrul II nu vor mai exista burse mai mici de 150 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...