Situație tragică în Ucraina. Mai mult de 7.000 de civili au fost uciși, însă bilanțul pare să fie mai mare

Elena Avramescu 17.01.2023, 09:32
Situație tragică în Ucraina. Mai mult de 7.000 de civili au fost uciși, însă bilanțul pare să fie mai mare

Încă din luna februarie, mai precis de când a început invazia Ucrainei de către trupele ruse, mai mult de 7000 de civili au fost uciși. Declarația a fost făcută luni, de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), potrivit  The Guardian.

Peste 7.000 de civili uciși în Ucraina

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost ucise de utilizarea armelor explozive cu efecte în zone extinse, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete și lovituri aeriene”, găsim notat într-un comunicat al OHCHR.

În plus, biroul ONU pentru drepturile omului a ținut să mai precizeze că a confirmat numărul de 7.031 de morți civili, dar este de părere că numărul real al victimelor este cu mult mai mare, ținând cont că multe dintre rapoarte nu au fost încă confirmate și că zonele în care au loc lupte intense sunt inaccesibile.

Astfel că majoritatea deceselor înregistrate în rândul civililor au avut loc în zonele din Ucraina aflate sub controlul guvernului, mai precis 6.536, față de 495 înregistrate în zonele controlate de Rusia. Până în prezent, OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru aceste decese.

Ucraina a declarat că numărul civililor uciși ar putea fi de ordinul zecilor de mii, însă ambele țări neagă insistent faptul că ar fi vizat civili.

Cand s-ar termina razboiul din Ucraina
Razboi din Ucraina

Bilanțul morților din Dnipro a ajuns la 35

Scene cumplite la Dnipro, un bloc a fost lovit de ruși cu o rachetă construită să distrugă port-avioane, iar în urma acestei tragedii în jur de 35 de oameni au murit, în timp ce 75 au fost răniți, iar printre aceștia se numără și 14 copii. În plus, alte câteva zeci de persoane sub aceste dărâmături.

„Şansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morţilor va fi de ordinul zecilor”, a declarat pentru Reuters primarul oraşului Dnipro, Boris Filatov.

Președintele Ucrainei a ținut să lase un mesaj în limba rusă, după această tragedie, în care li s-a adresat celor care nu protestează față de teroarea răspândită în țara sa de trupele rusești, spunându-le că, dacă nu fac nimic, se vor confrunta cu aceeași teroare.

„Vreau să le spun ceva tuturor celor din Rusia care nici acum nu au reușit să rostească nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori, chiar dacă văd și știu perfect ce se întâmplă. Tăcerea voastră lașă, faptul că așteptați pe margine să se termine într-o zi se va sfârși doar cu aceiași teroriști venind și după voi.

Răul este foarte sensibil la lașitate. Răul își amintește întotdeauna de cei care s-au temut de el sau care au încercat să negocieze cu el. Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă apere. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât ucigașii, cât și cei care îi ajută. Luptăm pentru fiecare persoană. Iar operaţiunile de salvare vor continua atât timp cât există chiar şi cea mai mică şansă de a salva o viaţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...