Kremlinul spune că nu a lovit clădirea rezidențială din Dnipro. 35 de persoane au murit în urma atacului de duminică

Elena Avramescu 16.01.2023, 13:35
Kremlinul spune că nu a lovit clădirea rezidențială din Dnipro. 35 de persoane au murit în urma atacului de duminică

Cu doar câteva ore în urmă, Kremlinul a negat orice responsabilitatecu privire la atacul din weekend asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro, soldat cu cel puțin 35 de morți.

Rusia nu ar fi vinovată de atacul din Dnipro

„Forțele armate ruse nu lovesc clădiri rezidențiale sau infrastructuri sociale, ci obiective militare”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a făcut aceste declarații înainte de a se referi la concluzia reprezentanților părții ucrainene, conform căreia lovitura ar fi putut fi provocată de apărarea aeriană. Din nefericire, numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete ruseşti asupra unui bloc de locuinţe din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni.

Au trecut 40 de ore de când se desfăşoară operaţiunea de căutare şi salvare a eventualilor supravieţuitori din Dnipro, iar în decursul nopții trecute salvatorii au scos alţi câţiva morţi de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească. 39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniţi se numără 14 copii. Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută. Momentan continuă căutările sub dărâmături, însă şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt minime.

„Şansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morţilor va fi de ordinul zecilor”, a declarat pentru Reuters primarul oraşului Dnpro, Boris Filatov.

Kremlinul spune ca a nu lovit cladirea rezidentiala din Dnipro
Kremlinul spune ca a nu lovit cladirea rezidentiala din Dnipro

Mesajul lui Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei a lăsat un mesaj dur în limba rusă, în care li s-a adresat celor care nu protestează față de teroarea răspândită în țara sa de trupele rusești, spunându-le că, dacă nu fac nimic, va veni și rândul lor să se confrunte cu aceeași teroare.

„Vreau să le spun ceva tuturor celor din Rusia care nici acum nu au reușit să rostească nici măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori, chiar dacă văd și știu perfect ce se întâmplă. Tăcerea voastră lașă, faptul că așteptați pe margine să se termine într-o zi se va sfârși doar cu aceiași teroriști venind și după voi.

Răul este foarte sensibil la lașitate. Răul își amintește întotdeauna de cei care s-au temut de el sau care au încercat să negocieze cu el. Când va veni după voi, nu va fi nimeni care să vă apere. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât ucigașii, cât și cei care îi ajută. Luptăm pentru fiecare persoană. Iar operaţiunile de salvare vor continua atât timp cât există chiar şi cea mai mică şansă de a salva o viaţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...