Bilanțul morților din Dnipro este în creștere. Vladimir Putin: „Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major”

Elena Avramescu 16.01.2023, 10:07
Bilanțul morților din Dnipro este în creștere. Vladimir Putin: „Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major”

La Dnipro, un bloc a fost lovit de ruși cu o rachetă construită să distrugă port-avioane, iar în urma acestei tragedii minim 30 de oameni au murit în timp ce 70 au fost răniți. Cu toate acestea, există informații conform cărora s-ar putea afla alte câteva zeci de persoane sub aceste dărâmături.

Minim 30 de oameni au murit în atacul din Dnipro

În pofida tragediei, preşedintele rus Vladimir Putin susține că „operaţiunea militară specială” din Ucraina se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major. Mai mult, se pare că Rusia și Belarus au început în cursul zilei de luni exerciții militare comune, ceea ce a dus la temeri în Kiev și Occident conform cărora Moscova și-ar putea folosi aliatul pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

„Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major. Şi sper că luptătorii noştri ne vor da încă o dată satisfacţie prin rezultatele lor militare. Situaţia în economie este stabilă, mult mai bună comparativ nu doar cu ce au prognozat oponenţii noştri, dar şi cu ce am estimat noi. Şomajul este la un nivel minim istoric. Inflaţia este mai mică decât era de aşteptat şi, foarte important, are o tendinţă descendentă”, a spus Vladimir Putin.

Astfel că exercițiile forțelor aeriene se vor desfășura între 16 ianuarie și 1 februarie, urmând să fie folosite toate aerodromurile militare din Belarus. Ministerul apărării din Belarus a ținut să precizeze că la exercițiile armate comune participă o subdiviziune de brigadă mecanizată.

Bilanțul mortilor din Dnipro este in crestere
Atac rus in Dnipro

Pe lângă toate acestea, gvernul de la Minsk este de părere că exercițiile aeriene sunt defensive și nu se referă la o intrare în război. Pavel Muraveyko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, a precizat că lucrurile desfășurate de la granița de sud a țării cu Ucraina nu sunt deloc liniștite, astfel că Ucraina nu face altceva decât să provoace Belarusul.

În urmă cu scurt timp a fost reușită o salvare miraculoasă a unei fete din blocul atacat.

„Cred că șansele de a mai salva pe cineva sunt minime. Cred că racheta a lovit clădirea pentru că există o termocentrală peste râu, pe care rușii au vrut de fapt s-o lovească. Cu siguranță a fost o rachetă rusească Kh-22”, a spus Boris Filatov, primarul din Dnipro.

Este vorba despre o rachetă de o tonă, dezvoltată în anii 60, având ca unic scop să distrugă portavioane. Cu toate acestea, rușii au decis s-o folosească împotriva țintelor civile, declanșând furie printre ucraineni.

Chiar dacă speranțele sunt tot mai mici, căutările continuă, iar un oficial ucrainean a povestit că unii oameni aflați sub dărâmături le trimiteau SMS-uri rudelor și îi implorau să-i salveze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...