Situație alarmantă la Năvodari. Elevii Școlii Generale George Enescu, în pericol după ce curtea a început să se surpe

Ioana Constantin 18.10.2021, 15:59

Curtea Școlii Generale George Enescu este în pericol să se surpe din cauza unei fundaţii săpate pentru ridicarea unui bloc. Gardul unității de invățământ s-a prăbușit deja, iar proprietarul terenului a fost obligat să securizeze zona. Cel puțin pentru moment. Autoritățile de control s-au sesizat și deși există autorizațiile și avizele necesare, se pare că sunt o serie de neconformități în ceea ce priveste executarea lucrării.

Elevii Școlii Generale George Enescu din Constanța, în pericol

Proprietarul terenului a demarat lucrările de construcție în urmă cu patru luni. Susține că avea toate avizele și autorizațiile necesare obținute de la autoritatea locală. A fost însă dat în judecată de un localnic pe motiv că săpăturile s-ar fi extins si pe terenul lui. Dezvoltatorul a câștigat procesul și mai apoi recursul. În tot acest timp, săpăturile au fost sistate iar ploile din ultimele zile au dus la surparea terenului. Acesta este situat în imediata vecinătate a școlii, iar terenul de sport este acum la un pas să se surpe și el. Dezvoltatorul susține că a luat toate măsurile de punere în siguranță a malului și că n-ar mai exista nici un pericol.

Acum 4 luni am obținut autorizația de contrucție, legal. Când am terminat de săpat, vecinii din spate au făcut reclamație și ne-au dat în judecată și s-au sistat lucrările. Am câștigat la instanță și apoi recursul. Am așteptat hotărârea si de pe 11 puteam lucra dar natura, ploaia, apa adunată în curtea școlii a căzut, a erodat solul, s a prăbușit malul și gardul școlii. Am făcut un gard de protecție pentru elevi.

Terenul vechi, construit în anii 50, fundația nu a avut fier doar beton și de asta s-a prăbușit. Noi am săpat până la 1 metru diferență de gardul școlii, dar fiind sub acțiune judecatorească nu am mai avut voie să facem ceva. Momentan, dirigintele spune că nu mai există risc de surpare, iar noi vom lua toate măsurile necesare ca să nu existe alta surpare, a spus Radu Runcan, proprietar construcție.

Elevii Scolii Generale George Enescu din Constanta, in pericol
Elevi Scoala Generala George Enescu din Constanta

Realitatea este însă alta, iar temerile părinților sunt cu atât mai mari. Copiii care folosesc terenul de sport la orele de educatie fizică sunt tentați să se apropie de zona delimitată și chiar să o depășească. Iar părinții se tem pentru integritatea lor. Mai ales că nu tot timpul sunt supravegheați. Iar o clipă de neatenție poate duce la o adevarată tragedie.

Am văzut groapa, imaginea nu este una normală pentru copii, ei sunt mici, intră pe sub ce au ei acolo. Sunt copii, nu ai cum să îi îngrădești . Îmi e teamă, copilul meu alearga. Nu este în regulă (…) Este periculos pentru copii. Ei au energie nu ii poți supraveghea. Sunt mulți. Îmi este teamă, stau cu frica, a spus un părinte.

Mai grav este că, în scurt timp, terenul de sport nu va mai putea fi folosit de elevi. O situație cu care inspectoratul școlar nu este de acord însă nu va avea o altă variantă. În aceste condiții, conducerea școlii va trebui să ceară despăgubiri constructorului.

Din informațiile pe care le aveam am aflat că gardul s-a prăbuțit parțial din cauza unor lucrări de construcție în proximitate. Prioritatea a fost să asigurăm perimetrul, să nu punem în pericol viața copiilor. S-a delimitat spațiul respectiv, am anunțat inspectoratul de muncă și prefectul. Ne interesează ca elevii să fie protejați.

Am discutat cu directorul de la ISC și mi-a comunicat că la felul cum s-a delimitat acum nu ar fi probleme. Se va interveni către dezvoltator ca să consolideze malul și să reabiliteze gardul. Este o situație provizorie, le vor lua terenul de sport este un prejudiciu și cade în sarcina constructorului să îl refacă, a spus și Sorin Mihai, inspector general ISJ Constanța.

Elevii Scolii Generale George Enescu din Constanta, in pericol
Teren surpat

Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât lasă proprietarul terenului să se înțeleagă. Iar asupra lucrurilor și chiar a autorizației de construcție planează niște suspciuni de ilegalitate. De altfel, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat deja verificări în teren și au găsit mai multe nereguli. Lucrarile au început fără un dirginte de șantier și fără un responsabil tehnic cu execuția. Iar asta nu este totul. Se fac verificări și în ceea ce privește autorizația de construcție.

Neconformitatea principală ar fi că acolo s-a executat o săpătură adancă care necesită sprijiniri de maluri. Ceea ce nu s-a întamplat. Nu le-a executat și se poate trage concluzia că acești doi factori, neexecutarea și aceste ploi au dus la această alunecare de teren. Autorizația la momentul aceste este și ea în curs de verificare. Există suspiciunea că este emisă nelegal, iar noi verificăm acest aspect, a spus și Hary Boiangian, inspector șef ISC Constanța.

Pentru neconformitățile descoperite, dezvoltatorul riscă cel puțin două sancțiuni în valoare totală de 10.000 de lei. Între timp, proprietarul terenului și al clădirii ce urmează să fie ridicată a anunțat că în câteva zile va relua lucrările de construcție. Mai grav este că de săptămâna viitoare se întorc și ploile ceea ce înseamnă că dacă nu s evor lua măsuri imediate de consolidare a malului, surparea va continua iar viața copiilor ar putea fi pusă în pericol.

Urmăriți Impact.ro și pe