Șeful ONU, atac la marile companii de petrol și gaze pentru „lăcomia” și „profiturile scandaloase”. Ce cere guvernelor

Beatrice Dumitru 04.08.2022, 09:48
Șeful ONU, atac la marile companii de petrol și gaze pentru „lăcomia” și „profiturile scandaloase”. Ce cere guvernelor

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a criticat dur „lăcomia” marilor companii de petrol şi gaze care realizează profituri „revoltătoare” pe spatele unora dintre cei mai săraci oameni din lume. De asemenea, a spus că această criză a fost cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.

Antonio Guterres: „Este imoral”

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a înrăutățit deficitul global de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor major – și ducând la creșterea prețurilor. În timp ce gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile.

Antonio Guterres a estimat că în primul trimestru al anului 2022, companiile de petrol și gaze ar avea profituri de aproximativ 100 de miliarde de dolari. Secretarul ONU a mai precizat că aceste profituri „excesive și scandaloase” din industria petrolului și gazelor vin într-un moment în care toată lumea pierde bani., notează Euronews.

Șeful ONU, atac la marile companii de petrol și gaze pentru „lăcomia” și „profiturile scandaloase”. Ce cere guvernelor
Companiile petroliere încasează profituri uriașe.

Este imoral ca aceste companii de petrol și gaze să obțină profituri record din această criză energetică, pe spatele celor mai săraci oameni și comunități, cu un cost masiv pentru climă”, a declarat Antonio Guterres la o conferință pentru a marca publicarea celui de-al treilea raport al ONU privind consecințele globale ale invadării Ucrainei de către Rusia.

Ce cere guvernelor naționale

În acest context, șeful ONU a făcut apel la toate guvernele naționale să impoziteze aceste profituri uriașe și să folosească fondurile pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, în aceste vremuri dificile.

Această lăcomie ridicolă îi pedepsește pe cei mai săraci și cei mai vulnerabili, în timp ce distruge singura noastră casă comună, planeta”, a adăugat Antonio Guterres.

De la evaluarea anterioară din iunie, „impacturile crizei puterii de cumpărare sunt resimțite mai profund și mai larg în întreaga lume”, se arată în raport. Acesta subliniază că până la sfârșitul anului 2022, 345 de milioane de oameni din 82 de țări ar putea avea nesiguranță alimentară, o creștere de 47 de milioane ca urmare a războiului.

Multe țări în curs de dezvoltare se îneacă în datorii, nu au acces la finanțare, se luptă să-și revină după pandemia de Covid-19 și ar putea ajunge pe marginea prăpastiei”, a avertizat Guterres și a subliniat „semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar putea cruța nicio țară”.

În aceste condiții, raportul, care se concentrează pe „criza energetică majoră” solicită guvernelor să identifice cele mai vulnerabile populații și să le ofere acces la energie „la prețuri accesibile”.

Pentru a aborda această criză fără a pune în pericol angajamentele de limitare a încălzirii globale, cel mai recent raport al Națiunilor Unite cere guvernelor să ia măsuri pentru a reduce cererea de energie, inclusiv reducerea încălzirii și a aerului condiționat, reducerea călătoriilor cu avionul, renovarea clădirilor și accelerarea dezvoltării energiei regenerabile.

Potrvit unei analize bazată pe date ale Băncii Mondiale, profiturile din sectorul petrolier au ajuns 2,8 miliarde de dolari pe zi în profit pur în ultimii 50 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...