Efectul neașteptat al războiului din Ucraina. Rusia a încasat 62 de miliarde de euro pentru petrol, gaze și cărbune de la UE

Ana Anitoiu 28.04.2022, 15:34
Efectul neașteptat al războiului din Ucraina. Rusia a încasat 62 de miliarde de euro pentru petrol, gaze și cărbune de la UE

Rusia a încasat 62 de miliarde de euro pentru petrol, gaze și cărbune de la Uniunea Europeană, de la declanșarea războiului din Ucraina. Moscova aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către blocul comunitar în cele aproximativ două luni de invazie.

Cum au crescut veniturile Rusiei primite de la UE, în timpul războiului

O analiză a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor făcută de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) arată că Rusia a reușit să-și dubleze veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE, de la declanșarea războiului în 24 februarie.

În cele două luni ce au trecut de la începutul războiului, Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune. Veniturile obținute din combustibili fosili au crescut, chiar dacă volumele au fost mai reduse. Moscova a beneficiat de creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Importurile Uniunii Europene au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, în comparație cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut sau în jur de 12 miliarde de euro pe lună.

Prin urmare, deși Uniunea Europeană a încercat să-l împiedice pe liderul rus Vladimir Putin să folosească gazele și petrolul drept armă economică, Rusia a continuat să câștige de pe urma dominației pe care o are asupra aprovizionării cu energie a Europei.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Efectul neasteptat al razboiului din Ucraina
Vladimir Putin

La ce soluție poate apela UE

Analistul Lauri Myllyvirta de la CREA a atras atenția asupra faptului că banii din exporturile de energie au susținut efortul de război al lui Vladimir Putin. El a adăugat că singura soluție la care poate apela Uniunea Europeană în această situație este să renunțe la combustibilii fosili.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al regimului lui Putin și al multor alte state necinstite. Importurile de energie sunt lipsurile majore din sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”, a spus Myllyvirta.

De asemenea, consilierul principal al grupului Global Witness, Louis J. Wilson, a spus că disponibilitatea Rusiei de a-și încălca propriile contracte referitoare le exporturile de energie înseamnă că țările și companiile nu mai au nicio scuză pentru a continua relațiile comerciale cu Moscova.

El a acuzat că deși Rusia este dispusă să renunțe la aceste contracte pentru a-și susține ofensiva din Ucraina, părțile europene se simt obligate să continue „să finanțeze crime de război” din dorința de a le respecta. De exemplu, Ungaria a anunțat că va accepta plata în ruble a gazului rusesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...