O analiza, bazată pe date ale Băncii Mondiale, evaluează „chiriile” asigurate de vânzările globale de petrol și gaze naturale, care reprezintă termenul economic pentru profitul nerealizat după ce a fost dedus costul total de producție. Suma câștigată de sectorul petrolier într-o singură zi este imensă.
Totalul imens câștigat de petrostatele și companiile de combustibili fosili din 1970 până astăzi este de 52 de miliarde de dolari, oferind puterea de a „cumpăra fiecare politician, fiecare sistem” și de a întârzia acțiunile împotriva crizei climatice, spune profesorul Aviel Verbruggen, autorul analizei. Profiturile uriașe au fost umflate de cartelurile țărilor care restricționau artificial oferta.
Astfel, industria de petrol și gaze a furnizat 2,8 miliarde de dolari pe zi în profit pur în ultimii 50 de ani, a arătat noua analiză citată de The Guardian.
Trei experți de la University College London, London School of Economics și grupul de reflecție Carbon Tracker au confirmat analiza ca fiind exactă, unul numind totalul „un bilanț uluitor”. Pare a fi prima evaluare pe termen lung a profiturilor totale ale sectorului, „chiriile” petroliere furnizând 86% din total.
Emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili au determinat criza climatică și au contribuit la înrăutățirea vremii extreme, inclusiv la valurile de căldură actuale care lovesc Marea Britanie și multe alte țări din emisfera nordică, iar companiile petroliere știu de zeci de ani că emisiile de carbon încălzeau în mod periculos planeta.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Am fost cu adevărat surprins de cifre atât de mari, sunt enorme. Este o sumă uriașă de bani. Poți cumpăra fiecare politician, fiecare sistem cu toți acești bani și cred că asta s-a întâmplat. Aceşti bani protejează producătorii de interferența politică şi legislativă care le poate limita activitățile. Este un profit real, pur”, a spus Verbruggen, economist în energie și mediu la Universitatea din Antwerp, Belgia, și fost autor principal al unui raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice.
„Adevărul care rămâne este că în ultimii 50 de ani companiile au făcut o sumă uriașă de bani producând combustibili fosili, a căror ardere este cauza majoră a schimbărilor climatice. Acest lucru provoacă deja probleme în întreaga lume și este o amenințare majoră pentru viitoarea civilizație umană”, a spus și prof. Paul Ekins, de la University College London.
Aviel Verbruggen a mai spus că națiunile bogate în petrol, precum Rusia și cele din cartelul OPEC, inclusiv Arabia Saudită, au menținut „chiriile” ridicate prin restrângerea ofertei: „Ele schimbă fundamentele piețelor”. Acțiunile militare, cum ar fi invazia Irakului condusă de SUA în 2003, și acțiunile politice, cum ar fi embargoul asupra exporturilor de petrol din Iran, au crescut, de asemenea, „chiriile”.
„Dacă tot petrolul și gazele disponibile ar putea fi livrate în mod liber pe piață, prețul petrolului convențional ar fi de 20-30 de dolari pe baril, comparativ cu aproximativ 100 de dolari în prezent”, a mai afirmat Aviel Verbruggen.
May Boeve, șeful grupului de campanie 350.org, a precizat că aceste profituri au permis industriei combustibililor fosili să combată toate eforturile de a schimba sistemele energetice.