Se retrag sau nu testele de salivă din școli? Ce spune ministrul Educației după anunțul lui Raed Arafat

Nicu Stan 04.02.2022, 18:22
Se retrag sau nu testele de salivă din școli? Ce spune ministrul Educației după anunțul lui Raed Arafat

Se retrag sau nu testele de salivă din școli? Ce spune ministrul Educației după anunțul lui Raed Arafat. Sorin Cîmpeanu a declarat el nu a auzit de scoaterea testelor de salivă din școli. În plus, Sorin Cîmpeanu se întreabă cu ce vor fi înlocuite, asta în cazul în care testele de salivă nu vor mai fi folosite pentru testarea elevilor.

Vor mai fi testați elevii cu teste de salivă? Sorin Cîmpeanu nu a auzit ca testele din școli să dispară

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus zilele trecute că specialiștii vor analiza impactul testelor de salivă din școli și dacă se va continua sau nu cu ele.

„O să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, spunea Raed Arafat.

Nu se stie daca testele de saliva vor fi retrase din scoli
Nu se stie daca testele de saliva vor fi retrase din scoli

Doar 66% din testele de salivă pozitive  ale elevilor au fost confirmate

Astfel, Sorin Cîmpeanu a precizat joi seară că 66% din testele de salivă au fost confirmate prin teste PCR. Acesta a evocat faptul că din 5.000 de teste de salivă pozitive.

„Eu n-am auzit acest lucru. Și dacă ar fi adevărat, aș pune întrebarea: dacă sunt scoase testele pe bază de salivă din școli, cu ce le înlocuim?. Sau varianta cealaltă: chiar așa, nu mai avem nevoie de această măsură a testării? Ar fi ciudat pentru mine cu atât mai mult cu cât ultimele date pe care le-am centralizat, doar în câteva zile, au presupus 5000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă. Din cele 5000, 3000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3000 de răspunsuri, 1000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2000 au fost validate prin teste PCR. 2000 din 3000 de raportări. Asta înseamnă că o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR a fost de 66%”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.

Cazurile descoperite cu ajutorul testelor din școli, un beneficiu

Astfel, ministrul Educației a ignorat cele 2.000 de rezultate care nu au ajuns să fie verificate prin PCR și nu a precizat nimic despre elevii din această situație.

„Haideți să discutăm altfel. Aceste teste de salivă, în ultimele zile, ne-au confirmat infectarea a 2000 de copii, deci am putut să contribuim la abordarea precoce ca să nu genereze forme grave pentru 2000 de copii. Eu cred că 2000 de copii sunt importanți. Al doilea lucru: acești 2000 de copii, dacă n-ar fi fost detectați prin teste pe bază de salivă, ar fi mers în continuare în comunități cea mai bună parte dintre ei. Poate că unii ar fi avut simptome care ar fi atras atenția și ar fi generat la o propagare mult mai mare. 2000 de copii pot infecta foarte ușor 20000 de alți colegi. Foarte simplu. Deci, acesta a fost un beneficiu. Dacă în prima săptămână….”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe