Ce se întâmplă cu testele de salivă după 30 de minute. Observația lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Beatrice Dumitru 08.12.2021, 18:27
Ce se întâmplă cu testele de salivă după 30 de minute. Observația lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Testarea elevilor anti-Covid-19 a început pe 6 decembrie cu teste de salivă, iar a doua serie este programată pentru joi, 9 decembrie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că este surprins de unele rezultate declarate de părinți. ”Cred că sunt probleme în obișnuința de a utiliza aceste teste”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila, despre rezultatele testelor cu salivă din școli

În prima zi de testare a elevilor cu teste de salivă au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, iar potrivit procedurii aceștia au făcut și un test PCR pentru a confirma sau infirma infectărea cu noul coronavirus.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunţat că în urma testării PCR a fost confirmat un număr de 16 cazuri. Alte 22 de cazuri au fost infirmate, iar pentru restul se aşteaptă încă rezultatele. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat surprins de faptul că rata testelor de salivă fals pozitive „este surprinzător de mare”.

Ce se întâmplă cu testele de salivă după 30 de minute. Observația lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Testele de salivă.

Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta”, a afirmat Alexandru Rafila, ântr-o conferință la Palatul Victoria.

Ce se întâmplă în intervalul de citire al testului.

Ministrul Sănătății a mai precizat că mai sunt lucruri care trebuie studiate, deoarece au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor, ceea ce este foarte important. De asemenea, el a explicat și ce se întâmplă în intervalul de citire al testului.

„Testele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a precizat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...