S-a aflat acum! De aceea îți este frig atunci când te trezești. Explicația este extrem de simplă

Ana Anitoiu 16.01.2021, 13:06
S-a aflat acum! De aceea îți este frig atunci când te trezești. Explicația este extrem de simplă

Multe persoane simt că le este frig imediat după ce se trezesc și pun acest lucru pe seama faptului că dimineața temperaturile sunt mai scăzute. Totuși, specialiștii au o altă explicație pentru senzația de înfrigurare, imediat după coborârea din pat, înainte de începerea activității.

De ce îți este frig atunci când te trezești

Potrivit specialiștilor, în timpul somnului, temperatura întregului corp scade. Experții în somnologie susțin că în somnul REM, această temperatură poate coborî cu aproximativ 2 grade Celsius. Înainte de trezire, organismul începe să se încălzească. Totuși, pentru unele persoane, acest proces nu se produce suficient de rapid.

Recomandarea specialiștilor pentru un somn odihnitor este ca temperatura din cameră să nu fie foarte ridicată. Mai exact, să nu depășească 19 grade Celsius. O astfel de temperatură ajută la adormirea mai rapidă.

Boli ce pot cauza senzația de frig când te trezești

Pe de altă parte, există și alte cauze pentru care poate fi resimțită senzația de frig imediat după trezire. Una dintre acestea este anemia, ce apare la scăderea hemoglobinei din sânge. Alte simptome ale acestei boli sunt: paloarea, oboseala, dificultăți de respirație în timpul efortului fizic și palpitațiile neregulate.

De asemenea, diabetul poate da senzație de frig, pe lângă durerea de rinichi. În plus, această maladie poate provoca dificultăți de respirație, inflamații la nivelul picioarelor, mâinilor și feței, dar și greață și vărsături.

S-a aflat acum! De aceea iti este frig atunci cand te trezesti. Explicatia este extrem de simpla
O tanara, infrigurata inainte de trezire

Alte probleme de sănătate ce pot da senzația de frig

Totodată, o problemă a vaselor de sânge poate provoca senzația de frig, prin îngreunarea fluxului sanguin către mâini și picioare. Poate fi vorba despre o afecțiune a vaselor de sânge, probleme de coagulare ori arterioscleroza. Pielea de pe mâini sau picioare poate deveni albastră sau foarte albă. În plus, poate apărea senzația de furnicături în zonele afectate.

Mai mult, senzația de frig poate fi un simptom al hipotiroidismului. Alte indicii ale acestei probleme de sănătate sunt: pielea uscată, rărirea părului, oboseala și creșterea în greutate, deoarece metabolismul devine mai lent atunci când glanda tiroidă nu produce în mod eficient hormoni tiroidieni.

Ce alte semnale poate da corpul prin senzația de frig

În multe cazuri, senzația de frig apare atunci când organismul suferă de un deficit de fier – un mineral ce transportă oxigenul către celulele sanguine. În această situație își pot face apariția și frisoanele și transpirațiile reci. Analizele de sânge pot confirma dacă este vorba despre acest lucru.

La fel de posibil este ca senzația de frig să însemne un deficit de vitamina B12. Această problemă poate să apară fie din cauza unei alimentații incorecte, fie din cauza malabsorbției intestinale. Vitamina B12 se găsește în carne, pește, ouă, lapte și brânză, precum și în cereale fortificate și lapte de soia fortificat.

Cum poți sta departe de senzația de frig la trezire

Principala recomandare în cazul în care senzația de frig apare frecvent este verificarea temperaturii din casă. Dacă într-adevăr este frig, atunci totul se rezolvă cu haine mai groase și mâncare și băutură caldă. Altfel, este bine să fie făcută o vizită la medic, pentru a afla dacă acest disconfort ascunde ceva mai grav.

În general, pentru a nu simți senzația de frig la trezire, sunt recomandate: exercițiile fizice zilnice, hidratarea, evitarea fumatului și a consumului de băuturi alcoolice, precum și menținerea unei diete echilibrate, din care să facă parte supa de pui sau legume și mai multe alimente precum ceapa, usturoiul și ghimbirul, dar și fructe bogate în omega 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...