Rusia lansează un atac pentru a încercui trupele ucrainene în est

Elena Avramescu 24.05.2022, 14:20
Rusia lansează un atac pentru a încercui trupele ucrainene în est

Forțele ruse lansau marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în orașe gemene aflate pe un râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul campaniei principale a Moscovei în est. La exact trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkiv, erau așteptate să deschidă metroul subteran, unde mii de civili căutaseră adăpost de luni de zile sub un bombardament necruțător.

Trupele ucrainene din est, pe cale de a fi încercuie de forțele ruse

Redeschiderea este un simbol al celui mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forțelor ruse în mare parte din raza de artilerie din Harkov, așa cum au făcut din capitala Kiev în martie.

Dar bătăliile decisive din ultima fază a războiului sunt încă dezlănțuite mai la sud, unde Moscova încearcă să pună mâna pe regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene într-un buzunar pe frontul principal de est.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul Lugansk, unde cele două orașe sunt printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina, relatează Reuters.

„Intensitatea focului de pe Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu distrug orașul”, a spus el la televizor, adăugând că în oraș erau aproximativ 15.000 de oameni și armata ucraineană rămâne în controlul acestuia.

Planul propus de Italia pentru incetarea razboiului din Ucraina. Rusia: „L-am primit si il studiem”
Razboi Rusia Ucraina

Jurnaliştii Reuters din Donbas, care au ajuns la Bakhmut mai la vest, au auzit şi au văzut bombardamente intense pe autostrada spre Lysychansk luni. Vehicule blindate ucrainene, tancuri și lansatoare de rachete se îndreptau spre linia frontului, cu și autobuze care transportau soldați.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainene, marți dimineața au strigat sirenele de raid aerian, dar străzile erau încă aglomerate, cu piața plină, copii călărind pe biciclete și un muzician de stradă cântând la vioară la un supermarket.

Două autobuze goale de transport public se îndreptau spre orașul Lyman din prima linie pentru a evacua civilii din bombardamentele grele de acolo, escortate de poliție și de o mașină militară.

Gaidai a spus că forțele ucrainene i-au alungat pe ruși din satul Toshkivka, chiar la sud de Sievierodonetsk. Acest lucru nu a putut fi confirmat independent. Patru oameni au fost uciși în bombardarea unei case din Sievierodonetsk peste noapte.

Bătălia de acolo urmează predării săptămâna trecută a garnizoanei Ucrainei din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu în care Kievul crede că au murit zeci de mii de civili.

Rusia deține acum controlul asupra unei părți neîntrerupte din estul și sudul Ucrainei, dar încă nu și-a îndeplinit obiectivul de a ocupa întregul Lugansk și Donețk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...