Rusia spune că a doborât trei avioane de luptă ucrainene, unul dintre ele chiar lângă Insula Șerpilor

Elena Avramescu 16.05.2022, 14:19
Rusia spune că a doborât trei avioane de luptă ucrainene, unul dintre ele chiar lângă Insula Șerpilor

Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au doborât avioanele Su-25 în apropierea localităților Yevhenivka din regiunea Mykolaiv și Velyka Komyshuvakha din Harkov și un Su-24 lângă Insula Șerpilor, care a atins faima mondială în primele ore ale conflictului, când polițiștii de frontieră ucraineni au staționat.

Trei avioane de luptă ucrainene, doborâte de ruși

Rusia a declarat luni că forțele sale au doborât trei avioane de luptă ucrainene, unul lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră, iar celelalte în regiunile Mykolaiv și Harkov, în timp ce rachetele sale au continuat să lovească ținte în estul țării.

La aproape trei luni de când Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, forțele ruse și susținute de ruși dețin încă controlul asupra unei zone a Ucrainei de dimensiunea Greciei de-a lungul Mării Azov și a Mării Negre, iar în Estul Ucrainei se învecinează cu Rusia.

Forțele ruse au fost alungate din zona orașului Harkov din nord-est în ultimele două săptămâni, cele mai rapide pierderi ale lor de când au fost expulzate din zonele din jurul Kievului și nordul Ucrainei la începutul lunii aprilie. Rusia, care a anexat Crimeea în 2014, încearcă să captureze Donbasul.

Insula Serpilor
Insula Serpilor

Rachetele rusești de înaltă precizie au lovit două posturi de comandă în regiunea Ucrainei Harkov, a spus ministerul, și au lovit și alte ținte, inclusiv depozite de arme și locuri în care erau concentrate trupele și echipamentele ucrainene.

Ministerul a declarat că a făcut lovituri similare în republicile autoproclamate pro-ruse Donețk și Lugansk, luând de asemenea drone.

Rusia a spus că de la începutul operațiunii militare, forțele sale au distrus 168 de avioane, 125 de elicoptere, 889 de vehicule aeriene fără pilot, 307 de sisteme de rachete antiaeriene și 3.108 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă.

Rapoartele Ministerului rus al Apărării nu au putut fi confirmate în mod independent.

Marea Britanie, despre lupta dintre forțele ruse și ucrainene de pe Insula Șerpilor

Luptele dintre Rusia și forțele ucrainene au continuat pe insula Zmiinyi, cunoscută și sub numele de Insula Șerpilor, Rusia încercând în mod repetat să-și întărească trupele expuse.

„Dacă Rusia își consolidează poziția pe insula Zmiinyi cu rachete de croazieră strategice de apărare aeriană și de apărare de coastă, acestea ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, a scris Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter într-un buletin regulat.

Navele de aprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei ruse în Crimeea după pierderea Moscovei, se arată pe Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...