Separatiștii din Donețk: 5 soldaţi de la Azovstal au depus armele. Comandantul ucrainean solicită efort internațional de evacuare din Mariupol

Elena Avramescu 20.04.2022, 06:36
Separatiștii din Donețk: 5 soldaţi de la Azovstal au depus armele. Comandantul ucrainean solicită efort internațional de evacuare din Mariupol

Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 Marina Separate a Ucrainei, a vorbit la telefon cu CNN din orașul asediat Mariupol, marți seară, și a cerut ca o țară terță să asigure evacuarea trupelor și a civililor prinși în oțelăria Azovstal sub bombardamentul puternic rusesc. Forțele ucrainene din interiorul orașului asediat s-au consolidat în jurul fabricii masive de oțel Azovstal.

5 soldaţi de la Azovstal au depus armele

UPDATE Separatiştii pro-ruşi spun că ucrainenii înconjuraţi la Mariupol încep să se predea. Miliţia pro-rusă din Doneţk a declarat că 5 soldaţi ucraineni şi-au depus armele şi au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

„Cinci soldaţi ai Forţelor Armate ucrainene au acceptat oferta miliţiei din (autoproclamata) Republică Populară Doneţk şi a Forţelor Armate Ruse, şi-au depus armele şi au părăsit incinta uzinei Azovstal”, a declaraţi un separatist pentru agenţia rusă Interfax.

În plus, separaţiştii pro-ruşi au mai susţinut că mai aproape de 140 de civili de casele lui Azovstal au fost evacuaţi.

Efort internațional de evacuare din Mariupol cerut urgent de comandantul ucrainean

„Am o declarație către lume. Poate fi ultima mea declarație, pentru că mai avem doar câteva zile, sau chiar ore. Facem apel la liderii mondiali să aplice procedura de extracție militarilor garnizoanei Mariupol, civililor care sunt alături de noi aici la fabrică. Vă rugăm să ne duceți pe teritoriul unei țări terțe și să ne asigurați securitatea”, a spus Volyna.

Oficialii ucraineni au spus că sute de civili se adăpostesc în subsolurile oțelării masive. Un oficial al poliției din Mariupol a declarat pentru CNN că rezervele de alimente și apă se scad pe fondul bombardamentelor puternice.

„Acesta ar trebui să fie la nivel de acorduri. Dacă vorbim despre aplicare practică, ar putea fi o navă cu elicoptere, de exemplu, care ne-ar putea ridica. Sau o misiune umanitară internațională. care poate veni la noi și ne poate garanta securitatea și ne poate însoți pe drumul către statul care își va lua astfel de angajamente”, a spus Volyna, întrebat cum ar putea fi facilitată o evacuare.

Volyna a descris situația de la uzină ca fiind „critică”, cu un număr mare de militari răniți și îngrijiri medicale limitate.

„Suntem complet înconjurați. Sunt aproximativ 500 de militari răniți, este foarte greu să le acordăm îngrijiri medicale. Aceștia putrezesc literalmente. Sunt civili pe teritoriu. Ei suferă și de explozii, explozii asupra lor, lângă ei. Rușii folosesc bombe cu avioane grele împotriva noastră”, a spus acesta.

„Asta se întâmplă tot timpul. Orașul este distrus. Grupările inamice ne depășesc numeric de zeci de ori, au un avantaj complet în aer, artilerie, echipament, forță de muncă. Luptăm până la capăt, dar mai avem foarte puțin timp”, a mai sous Volyna.

Comandantul ucrainean a estimat că pe teritoriul uzinei se adăpostesc „sute de civili”.

„Facem apel la absolut toți liderii mondiali: oricine va putea să-și asume astfel de angajamente, oricine va putea reuși pe termen scurt să cadă de acord asupra unei astfel de proceduri. Știm că există unele evoluții și discuții cu partea turcă care acționează ca un garant.

Probabil că Statele Unite, pentru că noi credem că acesta este un stat foarte puternic, cu un lider puternic și că el poate rezolva personal această problemă în cel mai scurt timp posibil”, a spus el.

Volyna a refuzat să comenteze cu privire la numărul de militari care au rezistat la Azovstal.

„Dacă ne aude lumea, dacă ne aud liderii mondiali, sperăm foarte mult, iar procedura de extracție va fi efectuată, atunci toată lumea va înțelege compoziția cantitativă a oamenilor care au fost în captivitate”, a spus acesta, în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...