Separatiştii pro-ruşi din Doneţk şi Lugansk şi-au numit ambasadori în Rusia

Ana Anitoiu 07.05.2022, 13:16
Separatiştii pro-ruşi din Doneţk şi Lugansk şi-au numit ambasadori în Rusia

Separatiştii pro-ruşi din autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, aflate în estul Ucrainei, şi-au numit ambasadori în Rusia, sâmbătă, la aproximativ două luni și jumătate de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, le-a recunoscut independența.

Donețk și Lugansk au ambasadori în Rusia

Autoproclamata republică Lugansk l-a trimis la Moscova pe un fost jurnalist, Rodion Miroşnik, care a lucrat cu ani în urmă pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. La rândul lor, separatiștii pro-ruși din autoproclamata republică Doneţk au anunţat că vor fi reprezentați în capitala Rusiei, în viitor, de politiciana Olga Makeieva.

La trei zile după ce a anunțat că recunoaște independența celor două regiuni din Donbas, Vladimir Putin a dat startul războiului din Ucraina. În urma eșecului în cucerirea Kievului, armata rusă se concentrează acum pe susținerea zonelor separatiste pro-ruse din estul țării invadate.

Separatistii pro-rusi din Donetk si Lugansk si-au numit ambasadori in Rusia
Vladimir Putin

Șeful misiunii diplomatice ucrainene la București, despre Donețk și Lugansk

De cealaltă parte, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei la București, Paun Rohovei, a declarat, joi, că scopul final al țării sale este recăpătarea granițelor ei recunoscute internațional, inclusiv regiunile Donețk și Lugansk din Donbas și peninsula Crimeea.

„Eu nu zic că se va întâmpla asta mâine sau poimâine, dar scopul final al luptei poporului ucrainean pentru a fi și pentru viitorul său este restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei în granițele care sunt recunoscute de întreaga lume civilizată”, a spus Paun Rohovei, la Digi24.

Donețk și Lugansk, pas important către Rusia

Însă, separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk ar avea cu totul alte planuri. Aceștia ar fi făcut un pas important chiar pentru alipirea la Rusia. Locuitorii republicilor autoproclamate vor putea utiliza sistemul de numerotare rusesc, cu prefixul +7, pentru apelurile către țara condusă de Vladimir Putin.

„Înlocuirea codurilor de numerotare a abonaților din Republica Populară Doneţk și Republica Populară Lugansk, pentru apelurile către Rusia, este un alt pas către simplificarea vieții cetățenilor obișnuiți. O astfel de numerotare de cod pentru rezidenții acestor teritorii este o continuare logică a implementării acordurilor semnate anterior”, au transmis separatiștii.

Astfel, începând de sâmbătă, 7 mai, numerele de telefon cu codurile +38071 și +38072 vor fi afișate în formatul +7(949) și respectiv +7(959), iar abonații din Rusia îi vor putea apela direct pe locuitorii din Donbas prin acest sistem de numerotare.

Abonații din Donețk și Lugansk nu vor trebui să-și schimbe cartela SIM. Aceștia vor putea suna în Rusia la tarifele interne ale Federației. În plus, utilizatorii vor fi anunțați de către operatorii lor de telecomunicații în privința emiterii unor noi numere de telefon.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...