Rusia amenință SUA după interzicerea importului de gaze și petrol. „Să aștepte un răspuns la războiul economic”

Beatrice Dumitru 09.03.2022, 16:37
Rusia amenință SUA după interzicerea importului de gaze și petrol. „Să aștepte un răspuns la războiul economic”

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni grele asupra sistemului financiar și corporativ al Rusiei, după invadarea Ucrainei. SUA au lovit cel mai tare Moscova prin interzicerea importurilor de gaze, petrol și cărbune din țara condusă de Vladimir Putin. Kremlinul denunță, însă, un „război economic” condus de Washington.

Rusia acuză SUA

Declanșarea războiului împotriva Ucrainei i-a adus Rusiei o serie de sancțiuni dure impuse de SUA, Uniunea Europeană, dar și de Marea Britanie, Canada sau Japonia. Dar cea mai mare lovitură a primit-o de la președintele american Joe Biden, care a interzis importul de gaze, petrol și cărbune de la Moscova.

La o zi după anunțul liderului de la Casa Albă, Kremlinul a acuzat Statele Unite că au declarat un război economic Rusiei, care seamănă haos pe piețele energetice, și a anunțat Washingtonul că ia în considerare un răspunsul la această sancțiune, notează Reuters.

Kremlinul amenință SUA, după interzicerea importului de gaze și petrol. „Să aștepte un răspuns la războiul economic”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al lui Vladimir Putin.

„Vedeți reacțiile, reacțiile ostile pe care Occidentul le-a semănat și asta, desigur, face situația foarte dificilă și ne obligă să ne gândim serios. Vedem că situația de pe piețele energetice se dezvoltă destul de turbulent și nu știm până unde vor ajunge această turbulență”, a spus Peskov Dmitri  Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Acesta este un război de agresiune brutal și inutil. Am spus tot timpul, dacă agresiunea va escalada, la fel vor crește și costurile. Nu l-aș numi un război economic. Acesta este modul nostru de a demonstra hotărârea”, a declarat consilierul adjunct pentru Securitate Națională al Casei Albe, Daleep Singh.

Vladimir Putin cheamă guvernul la discuții

Președintele Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, va organiza, joi, o întâlnire cu guvernul pentru a discuta despre minimizarea impactului sancțiunilor, a precizat Kremlinul. Încercarea Occidentului de a pune presiune pe Moscova, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de petrol, gaze și metale, a lovit piețele de mărfuri și a ridicat spectrul inflației în întreaga lume.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, a cerut reținere, iar președintele Xi Jinping a avertizat că sancțiunile vor încetini economia mondială.

Vladimir Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO la granițele țării sale și au sprijinit liderii pro-occidentali de la Kiev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...