Criza din Ucraina. Noile sancțiuni propuse de Congresul SUA împotriva Rusiei sunt aproape gata

Beatrice Dumitru 31.01.2022, 10:53
Criza din Ucraina. Noile sancțiuni propuse de Congresul SUA împotriva Rusiei sunt aproape gata

Congresul Statelor Unite este aproape de un acord asupra unui proiect de lege care prevede noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, a declarat influentul senator democrat Bob Menendez, promițând „consecințe grave” pentru Moscova, în cazul invadării Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Occidentul pentru că nu impune mai repede sancțiuni Rusiei.

Rusia, aproape de noi sancțiuni

Senatorii americani sunt foarte aproape de a ajunge la un acord referitor la un proiect de lege care să sancționeze Rusia pentru acțiunile sale asupra Ucrainei, inclusiv unele măsuri care ar putea intra în vigoare înainte de o posibilă invadare a fostei republici sovietice, au declarat doi senatori importanți.

Întrebat despre munca depusă între democrați și republicani pentru a decide asupra noilor sancțiuni împotriva Moscovei, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Bob Menendez, a spus că sunt „la un metru de obiectiv și sper că îl vom atinge cu succes”, notează Le Figaro.

Criza din Ucraina. Noile sancțiuni propuse de Congresul SUA împotriva Rusiei sunt aproape gata
Rusia a adunat zeci de mii de trupe la granința cu Ucraina.

„Este de netăgăduit că există o hotărâre în ambele tabere de a sprijini Ucraina și că vor exista consecințe grave pentru Rusia dacă invadează țara vecină. Nu putem avea un nou Munchen”, a declarat Bob Menendez, referindu-se la conferința din 1938 și la acordurile dintre regimul nazist al lui Adolf Hitler și Regatul Unit și Franța, care nu au putut evita izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Vladimir Putin va trebui să plătească un preț devastator”

Senatorul republican Jim Risch, a precizat că aleșii din ambele partide fac eforturi pentru a ajunge la un consens. În ciuda aparentei lor unități cu privirela sancțiunile împotriva Rusiei, republicanii și democrații au păreri diferite cu privire la intrarea acestora în vigoare. Primii pledează pentru măsuri preventive împotriva unei invazii, în timp ce cei din urmă doresc să mențină aceste sancțiuni ca o sabie a lui Damocles care ar cădea în cazul unei ofensive a Rusiei în Ucraina.

Potrivit democratului Bob Menendez, unele sancțiuni ar putea intra în vigoare „din cauza a ceea ce Rusia a comis deja”, referindu-se în special la atacurile cibernetice din Ucraina și „campania de subminare internațională a guvernului ucrainean”. Dar, a continuat el, „sancțiunile devastatoare, care ar zdrobi Rusia, vor veni dacă Vladimir Putin va invada Ucraina”.

„Președintele rus Vladimir Putin va trebui să plătească un preț devastator, dacă alege conflictul în detrimentul diplomației”, a spus și senatorul republican, Jim Risch.

Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei în ultimele luni, iar Occidentul se teme că va ataca această țară. Dar Moscova neagă un astfel de plan și insistă asupra garanțiilor scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...