Rusia amenință o nouă țară europeană. „Moscova își rezervă dreptul de a reacționa”

Mihnea Tălău 17.03.2022, 15:50
Rusia amenință o nouă țară europeană. „Moscova își rezervă dreptul de a reacționa”

Noi amenințări ale Kremlinului la adresa unui alt stat european. Ambasadorul rus în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, a declarat că Bosnia și Herțegovina are dreptul de a decide dacă va deveni membru NATO, dar Moscova își rezervă dreptul de a reacționa la o astfel de posibilitate.

Rusia amenință Bosnia și Herțegovina

Bosnia Herțegovina și Serbia sunt singurele state din vestul Peninsulei Balcanice care nu se află în afara NATO, după ce Macedonia de Nord a aderat la Alianță în 2020. Cu toate acestea bosniecii doresc să adere la alianța.

Kalabukhov a spus, că Rusia își rezervă dreptul de a reacționa, în direct la un canal de televiziune bosniac, a relatat Pravda.

„Dacă Bosnia și Herțegovina decide să fie parte la ceva, aceasta este o chestiune internă. Dar un alt lucru este reacția noastră. Pe exemplul Ucrainei, am arătat la ce ne așteptăm. Dacă există o amenințare, vom reacționa”, a declarat Kalabukhov.

Ambasadorul rus a spus că nu crede că „într-o fantezie, într-o realitate oarecare, Bosnia și Herțegovina va deveni membră a NATO„, deoarece „nu există un consens în țară și Bosnia și Herțegovina nu va lua această decizie atât de ușor în aceste circumstanțe”.

Potrivit ambasadorului rus, Rusia nu are încă un plan de acțiune pentru Bosnia și Herțegovina, iar Moscova va reacționa prin „analiza situației strategice și geopolitice”.

„Condamn cu fermitate amenințările”

Șeful președinției Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komšić, a condamnat declarația ambasadorului rus în Bosnia și Herțegovina.

Condamn cu fermitate amenințările ambasadorului rus în Bosnia și Herțegovina”, s-a exprimat el atunci când a comentat posibilitatea ca Bosnia și Herțegovina să adere la NATO, a subliniat Komšić. „Mesajul ambasadorului rus că va urma o reacție rusă, citând exemplul Ucrainei, împotriva căreia Rusia comite o agresiune, este lipsit de ambiguitate, dar în același timp inacceptabil pentru Bosnia și Herțegovina”, a subliniat șeful președinției.

Komšić a mai menționat că decizia Bosniei și Herțegovinei de a adera la NATO poate fi doar o decizie a instituțiilor din Bosnia și Herțegovina, nu un motiv pentru a ataca Bosnia și Herțegovina.

„În calitate de șef al președinției Bosniei și Herțegovinei, este de datoria mea să condamn și să resping amenințările care reprezintă nu numai o amenințare la adresa Bosniei și Herțegovinei, ci și o amenințare la adresa păcii și stabilității în Balcanii de Vest”, a declarat Komšić.

Bosnia și Herțegovina a fost invitată de NATO să se alăture Planului de acțiune pentru aderare (MAP) în 2010.

În același timp, partea sârbă a Bosniei și Herțegovinei, Republika Srpska, și-a declarat neutralitatea militară în 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...