Rusia, ameninţare fără precedent în cazul apărării separatiştilor din estul Ucrainei. „Ar fi începutul sfârşitului”

Nicu Stan 09.04.2021, 14:41
Rusia, ameninţare fără precedent în cazul apărării separatiştilor din estul Ucrainei. „Ar fi începutul sfârşitului”

Rusia, ameninţare fără precedent în cazul apărării separatiştilor din estul Ucrainei. Vladimir Putin este pregătit să intervină în apărarea separatiștilor pro-ruși.

Noi amenințări la adresa Ucrainei. Un oficial al Kremlinului: ”Acesta ar fi începutul sfârșitului pentru Ucraina”

Rusia a făcut o ameninţare fără precedent în cazul apărării separatiştilor din estul Ucrainei. Vladimir Putin ar putea interveni în apărarea separatiștilor pro-ruși din regiunile Donbas și Lugansk, situate în estul Ucrainei, dacă va fi nevoie, anunță un oficial de la Kremlin. De altfel, Rusia și-a intensificat prezența militară în apropiere de frontiera ucraineană în ultima perioadă de timp.

De asemenea, confruntările militare s-au înmulțit în ultimele săptămâni în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în ciuda armistiţiului în vigoare. Rusia este acuzată de susţinerea insurgenţilor proruşi și a suplimentat efectivele de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina.

Rusia are forte armate la granita cu Ucraina
Rusia are forte armate la granita cu Ucraina

Rusșii aseamănă situația din Ucraina cu cea din Srebreniţa, Bosnia-Herţegovina

”Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat ieri seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, potrivit Mediafax.

Oficialul de la Kremlin a asemănat actuala situaţie din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, Bosnia-Herţegovina, când mii de musulmani au fost omorâți de forţele sârbo-bosniace.

În Ucraina nu sunt informații despre atrocități

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în urmă cu doi ani că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa în cazul în care armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste. Dar în Ucraina nu există informații că s-ar întâmpla astfel de atrocități.

”Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.

Insurgenții se descurcă singuri

De asemenea, oficialul rus a explicat că, pentru moment, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, însă a avertizat armata ucraineană să nu intensifice atacurile, precizând că ar asta ar însemna ”începutul sfârşitului” pentru Ucraina.

Rusia, se știe, a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea. Ucraina şi Rusia se acuză una pe alta de încălcarea armistiţului de la Donbas în estul Ucrainei.

Rusia, manevre militare importante lângă granița cu Ucraina

Pe de altă parte, Rusia continuă să strângă militari și tehnică militară în apropierea graniței cu Ucraina, generând temeri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene. Totodată, acesta a denunţat şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste din estul țării.

Nu în ultimul rând, șeful Statului Major al armatei ucrainene a anunțat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, care a fost anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt încă 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi, care sunt comandaţi de Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe