Un diplomat de top al Uniunii Europene acuză Rusia că nu ia Europa în serios. „Visează la o lume multipolară”

Beatrice Dumitru 20.01.2022, 16:37
Un diplomat de top al Uniunii Europene acuză Rusia că nu ia Europa în serios. „Visează la o lume multipolară”

Uniunea Europeană a fost lăsată în afara discuțiilor oficiale cu Rusia. Săptămâna trecută, oficialii ruși s-au întâlnit cu omologii lor americani și au avut negocieri cu membrii NATO. Deși unele țări UE sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice, diplomați de top ai blocului comunitar nu au fost incluși în aceste discuții directe cu Moscova.

„Rusia nu ia Uniunea Europeană în serios”

Până acum, UE a încercat să atenueze tensiunile cu Rusia prin întâlnirea cu oficiali ucraineni și discutând în mod regulat cu Statele Unite prin intermediul unora dintre statele sale membre. De exemlu, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a vizitat Moscova în această săptămână și s-a întâlnit cu omologul său, Serghei Lavrov.

Relația dintre UE și Rusia s-a înrăutățit în 2014, când Kremlinul a anexat Crimeea. Legăturile lor au atins un nou minim anul trecut, când Lavrov a susținut că UE este un „partener nesigur”, chiar în timpul unei conferințe de presă la care era prezent și Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Un diplomat imprtant din Uniunea Europeană a acuzat Rusia că nu ia Bruxelles-ul în serios și a spus că acest lucru se va întoarce, probabil, împotriva Moscovei.

 Un diplomat de top al EU acuză Rusia că nu ia Europa în serios. „Visează la o lume multipolară”
UE a fost lăsata în afara discuțiilor cu Rusia.

Aceasta este o alegere pe care Rusia a făcut-o, dar contravine cu propriului său interes, în sensul că visează la o lume multipolară făcută de Statele Unite, Rusia și China. Și, din păcate, lumea este mai complexă cu asta”, a spus Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă, citat de CNBC.

„Rusia se uită puțin înapoi la sfârșitul secolului al XIX-lea, poate începutul secolului al XX-lea, mai degrabă decât să ne uităm la lumea contemporană și la ce este ea, Uniunea Europeană, astăzi”, a adăugat diplomatul european.

UE a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei

Comentariile sale coincid cu cele ale ambasadorului ucrainean la UE, Vsevolod Chentsov, care a declarat că „Rusia trebuie să se reinventeze ca stat modern și să nu se mai agațe de ideea, să spunem, de reconstrucție a Uniunii Sovietice”.

UE a fost criticată recent din cauza lipsei de detalii referitoare la posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei. Bruxelles-ul a precizat că vor exista „consecințe masive” în cazul unei noi agresiuni din partea Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a explicat cât de departe este dispusă să meargă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...