O țară membră NATO declară stare de urgență după invazia Ucrainei. „Facem orice ca să ne garantăm securitatea”

Andra Daoud 24.02.2022, 14:45
O țară membră NATO declară stare de urgență după invazia Ucrainei. „Facem orice ca să ne garantăm securitatea”

Situația din Ucraina provoacă îngrijorare în toată Europa, dar mai ales la nivelul structurilor precum NATO și Uniunea Europeană. În contextul în care trupele rusești au invadat joi dimineață Ucraina, liderii occidentali au condamnat vehement acțiunile militare desfășurate pe teritoriile Ucrainei. Mai mult, o țară membră NATO a anunțat că declară stare de urgență și a transmis că face orice pentru a garanta securitatea cetățenilor.

O țară membră NATO declară stare de urgență după invazia Ucrainei

Președintele Lituaniei a emis un decret prin care se va institui stare de urgență la nivel național, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. Parlamentul urmează să adopte decretul, printr-o sesiune extraordinară. Joi, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a dat o declarație prin care a transmis ce măsuri va lua țara sa pentru a se proteja împotriva oricărei agresiuni din partea Moscovei.

Astăzi am semnat un decret privind introducerea stării de urgență, iar acesta urmează să fie adoptat de parlament în sesiune extraordinară. Vorbim despre securitatea externă a Lituaniei și suntem obligați să facem tot ce putem pentru a o garanta, fără cea mai mică urmă de îndoială”, a explicat liderul de la Vilnius.

O țară membră NATO declară stare de urgență după invazia Ucrainei. „Facem orice ca să ne garantăm securitatea”
Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei

Mai multe țări au cerut activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington

În paralel, miniștrii de Externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei au elaborat o declarație comună prin care condamnă „în cel mai puternic mod agresiunea deschisă pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei independente, pașnice și democratice”.

Liderii mai multor țări au activat Articolul 4 al Tratatului de la Washington, în baza căruia statele membre se vor consulta de fiecare dată când integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre ele este amenințată. Și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat, printr-o postare pe Twitter, că a cerut activarea acestui articol:

În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a transmis Bogdan Aurescu.

Vladimir Putin definește atacul drept „o operațiune specială”

În această dimineață, liderul de la Kremlin a ieșit la declarații și a anunțat că a ordonat armatei ruse să efectueze „o operațiune specială” în regiunea Donbas. Anterior, liderii regiunilor separatiste au cerut asistența Moscovei pentru a ține piept a ceea ce au catalogat drept o „agresiune ucraineană”.

Putin s-a ferit să vorbească despre un război și a insistat că „Rusia nu are niciun plan de a ocupa teritoriul ucrainean”. La scurt timp după discursul televizat al liderului de la Kremlin, s-au auzit mai multe explozii. Rusia a atacat Ucraina pe trei flancuri, folosind artilerie, atacuri aeriene și de pe mare. La scurt timp după primele atacuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că a fost instituită legea marțială.

 

Urmăriți Impact.ro și pe