Rusia a folosit bombe cu fragmentare în Harkov. Sute de civili au murit din cauza muniţiei interzise

Ana Anitoiu 13.06.2022, 12:29
Rusia a folosit bombe cu fragmentare în Harkov. Sute de civili au murit din cauza muniţiei interzise

Rusia a folosit bombe cu fragmentare în orașul Harkov și sute de civili au murit din cauza muniţiei interzise, potrivit unei acuzații pe care a făcut-o, luni, Amnesty International. Reprezentanții organizației pentru apărarea drepturilor omului au transmis că au găsit dovezi în acest sens.

Ce sunt bombele cu fragmentare folosite de ruși în Harkov

Bombele cu fragmentare au fost interzise, în conformitate cu Convenția cu privire la muniții, care a fost adoptată la Dublin, în mai 2008 și semnată în decembrie 2008. Tratatul a fost semnat de peste 120 de ţări, dar Rusia şi Ucraina nu se numără printre ele.

Acest tip de bombe, cunoscute și drept muniție cu dispersie, sunt formate din alte bombe, mai mici, ce sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare, invizibile de la distanțe mari.

Astfel, atunci când sunt detonate în aer, munițiile cu dispersie eliberează mai multe bombe de dimensiuni mai mici. Ulterior, acestea cad și ajung într-o zonă extinsă, motivul pentru care îi pot pune în pericol sau chiar îi pot ucide pe civili.

Rusia a folosit bombe cu fragmentare in Harkov
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Dovezi conform cărora rușii au folosit bombe cu fragmentare în Harkov

Amnesty International a transmis că a găsit dovezi ce arată că forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale. Militarii liderului rus Vladimir Putin le-ar fi utilizat în șapte atacuri din Harkov.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente. Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor.

Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. Au un efect devastator și provoacă multe decese și răni în rândul civililor”, a spus Donatella Rovera, cercetător pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty International.

În ciuda faptului că Rusia nu a semnat Convenția referitoare la armele cu submuniţie și nici pe cea cu privire la minele antipersonal, dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi folosirea de arme ce, prin natura lor, lovesc fără deosebire şi constituie o crimă de război.

Administrația militară din Harkov a transmis că, de la începutul războiului, au fost uciși 606 civili în regiune. Procuratura din Ucraina a deschis peste 12.000 de anchete pentru crime de război comise de ruși la nivel național.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...