Doi soldați ruși pledează vinovați într-un nou proces pentru crime de război din Ucraina

Elena Avramescu 26.05.2022, 13:59
Doi soldați ruși pledează vinovați într-un nou proces pentru crime de război din Ucraina

Doi soldați ruși capturați au pledat joi vinovați pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei în cel de-al doilea proces pentru crime de război al războiului. Un avocat al apărării a cerut clemență, spunând că cei doi soldați au urmat ordinele și s-au pocăit.

Doi soldați ruși au dat vinovați după crimele de război efectuate în Ucraina

La procesul de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, procurorii de stat au cerut ca Alexander Bobikin și Alexander Ivanov să fie condamnați la 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor războiului.

Bobikin și Ivanov, care stăteau într-o cutie de sticlă armată, au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkov din regiunea Belgorod din Rusia. Obuzul a distrus o instituție de învățământ din orașul Derhachi, au spus procurorii.

Militarii, descriși ca șofer de artilerie și trăgător, au fost capturați după ce au trecut granița și au continuat bombardarea, a precizat procuratura generală.

„Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras în Ucraina din Rusia”, a declarat Bobikin în instanță în cadrul procedurilor care au fost transmise în direct.

Cerând să nu i se acorde pedeapsa maximă de închisoare, Ivanov a spus: „Mă pocăiesc și cer o reducere a pedepsei”. Audierea a durat sub o oră. Verdictul este așteptat pe 31 mai.

Un tribunal ucrainean a condamnat luni la închisoare pe viață un soldat rus pentru uciderea unui civil neînarmat. Rusia a spus că nu are informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina i-a limitat capacitatea de a oferi asistență.

Cu cat este platit un soldat rus sa lupte in Ucraina
Soldat rus

Soldat rus, condamnat pe viață în primul proces pentru crime de război din războiul din Ucraina

Tribunalul ucrainean a condamnat luni la închisoare pe viață un soldat rus pentru uciderea unui civil neînarmat în primul proces pentru crime de război rezultat din invazia Rusiei.

Vadim Shishimarin, un comandant de tanc în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat că l-a ucis pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie, la patru zile după invazie. Judecătorul Serhiy Agafonov a spus că Shishimarin, executând „un ordin penal” de către un soldat de rang superior, a tras mai multe focuri în capul victimei dintr-o armă automată.

„Având în vedere că infracțiunea comisă este o crimă împotriva păcii, securității, umanității și ordinii juridice internaționale, instanța nu vede posibilitatea impunerii unei pedepse mai scurte”, a spus el.

Shishimarin, purtând un hanorac cu glugă albastru și gri, a urmărit procesele în tăcere dintr-o cutie de sticlă armată din sala de judecată și nu a arătat nicio emoție în timp ce verdictul a fost citit. Stătea cu capul plecat, ascultând un traducător.

Avocatul lui Shishmarin, Viktor Ovsyannikov, a spus ca nu a fost surprins de sentinta pentru ca au existat „anumite presiuni din partea societatii” si a spus ca va lansa un recurs legal.

Procesul, care a început abia săptămâna trecută, are o semnificație simbolică uriașă pentru Ucraina și un avocat internațional a declarat pentru Reuters că ar putea fi primul dintre multe.

Kievul a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război. Rusia a negat că a vizat civili sau implicarea în crime de război în timp ce desfășoară ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul. Anterior a declarat că nu are informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...