Românii care vor plăti mai mult la telefon de la 1 ianuarie. Orange, Vodafone și Digi schimbă aceste tarife

Ana Anitoiu 22.12.2020, 17:46
Românii care vor plăti mai mult la telefon de la 1 ianuarie. Orange, Vodafone și Digi schimbă aceste tarife

Unii dintre români vor avea de plătit mai mult pentru telefon, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Mai mulți operatori de telefonie mobilă, precum Orange, Vodafone și Digi, vor fi nevoiți să schimbe o categorie de tarife, chiar din prima zi a noului an, din cauza unui eveniment important.

Care vor fi românii care vor plăti mai mult la telefon de la 1 ianuarie

Mai exact, începând cu data de 1 ianuarie, românii care vor călători în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord vor avea de suportat tarife mai mari pentru serviciile de telefonie mobilă. Creșterea prețurilor este cauzată de ieșirea Marii Britanii din UE. După Brexit, operatorii precum Orange, Vodafone și Digi nu vor mai avea obligația de a le oferi utilizatorilor roaming la tarife naţionale, în această țară.

Prin urmare, prețurile pentru roaming în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord vor fi stabilite în condiţii comerciale, de la 1 ianuarie. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut câteva recomandări pentru românii care vor călători în această țară, în anul 2021.

Romanii care vor plati mai mult la telefon de la 1 ianuarie. Orange, Vodafone si Digi schimba aceste tarife
Telefon mobil

Ce vor trebui să facă românii, ca să nu plătească mai mult decât vor pentru telefon

Astfel, ANCOM le-a recomandat românilor care vor merge în Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie, să verifice înainte tarifele de roaming aplicabile, la furnizorul lor. Autoritatea a explicat de ce vor crește, mai exact, aceste prețuri. Totul pleacă de la încetarea mecanismului ”Roam like at home” (RLAH), după care operatorii telecom din România nu vor mai fi obligați legal să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Regatul Unit.

”Operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European – bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecţie şi în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenţionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Ce beneficii au românii, în alte condiții

Pe de altă parte, încă de la data de 15 iunie 2017, românii care călătoresc ocazional în ţările din Spaţiul Economic European (SEE – Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) beneficiază de mecanismul ”Roam like at home”. Datorită acestui mecanism, utilizatorii români sunt taxați pentru serviciul de roaming la fel ca şi când ar fi folosit telefonul mobil în România, în afara propriei reţele. Condiția este să nu se depășească limitele unei utilizări rezonabile.

Furnizorii de servicii de telefonie mobilă au dreptul să stabilească anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE – politica de utilizare rezonabilă. Astfel, ei pot preveni utilizarea anormală sau abuzivă a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru călătorii ocazionale în afara granițelor României, spre exemplu cu obiectivul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...