Ce se știe până acum despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Toate zborurile între România și UK au fost anulate

Ana Anitoiu 21.12.2020, 12:52
Ce se știe până acum despre noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Toate zborurile între România și UK au fost anulate

Răspândirea unei noi tulpini de coronavirus în Marea Britanie a făcut ca toate zborurile dintre România și această țară să fie anulate, în contextul în care varianta nouă începuse să ajungă și în alte țări. Cercetătorii au explicat cum diferă virusul modificat față de cel dominant, precum și când, unde și cum a apărut.

Când, unde și cum a apărut noua tulpină de coronavirus

Noua tulpină de coronavirus a fost identificată pentru prima dată în luna septembrie. Mai târziu, în noiembrie, aproximativ un sfert din totalul cazurilor de COVID-19 din Londra erau cauzate de noua variantă a virusului. În prezent, aceasta cauzează aproape două treimi din totalul îmbolnăvirilor. Dar cum a apărut? Cea mai probabilă explicație este că s-a format la un pacient cu un sistem imunitar slab, care n-a reușit să câștige lupta cu virusul, iar corpul lui a devenit un teren potrivit pentru ca acesta să se modifice.

Momentan, se crede că noua tulpină de coronavirus a apărut la un pacient din Londra sau din comitatul Kent ori a fost adusă în această țară dintr-un stat cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile virusului. Acum, răspândirea acestei variante este confirmată în Marea Britanie, mai ales în Londra, sud-estul și estul Angliei. Irlandei de Nord se pare că n-a fost afectată. Conform datelor de la Nextstrain, ce au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din toată lumea, sugerează că în Australia și în Danemarca cazurile au venit din Marea Britanie. În plus, astfel de cazuri au fost raportate de Olanda și ar putea circula și în alte țări europene.

Ce se stie pana acum despre noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie. Toate zborurile intre Romania si UK au fost anulate
Particule de coronavirus si o femeie purtand o masca de protectie

De ce ar fi noua tulpină de coronavirus mai periculoasă decât cea dominantă

Marea îngrijorare vine din cauză că nouă tulpină de coronavirus înlocuiește repede alte variante ale virusului. Aceasta suferă mutații cu efecte asupra părților sale importante și crește capacitatea virusului de a infecta, potrivit unor studii de laborator. Totuși. Potrivit experților în sănătate, nu ar determina o rată mai mare a deceselor.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că noua tulpină de coronavirus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă. ”Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale. Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a declarat și ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, lăsând de înțeles că noile restricții ar putea fi valabile pentru cel puțin două luni.

Ce se va întâmpla cu vaccinurile anti-COVID-19, în contextul răspândirii unei noi tulpini de coronavirus

O lucrare semnată de profesorul Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge arată că noua tulpină de coronavirus face ca anticorpii din sângele supraviețuitorilor COVID-19 să fie mai puțin eficienți în lupta cu virusul. Deși deocamdată nu există dovezi conform cărora mutația ar face infecția mai mortală, acest lucru va trebui să fie monitorizat.

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate până acum ar urma să funcționeze și împotriva noii tulpini de coronavirus. Motivul este acela că vaccinurile fac ca sistemul imunitar să atace diferite părți ale virusului. Prin urmare, chiar dacă o parte a acestuia a suferit modificări, serurile ar trebui să dea rezultate. Totuși, profesorul Gupta a emis un avertisment: ”Dacă lăsăm să apară mai multe mutații, atunci trebuie să ne facem griji. Virusul poate scăpa de efectele vaccinului și a făcut primii pași în acest sens”. Și profesorul David Robertson de la Universitatea din Glasgow a avertizat că virusul va fi probabil capabil să genereze mutații care să scape de vaccin, astfel că ar putea fi necesar ca vaccinurile să fie actualizate periodic, la fel ca în cazul gripei.

Urmăriți Impact.ro și pe