România, lovită de cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani: „Ziua e toamnă, noaptea vine iarna”

Cătălina Burghelea 04.01.2022, 11:07
România, lovită de cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani: „Ziua e toamnă, noaptea vine iarna”

Iarna din 2021-2022 nu se mai aseamănă cu cea din anii ’90, când troienele depășeau și doi metri înălțime. Acum, săniile de pe ulițele satelor au fost înlocuite cu telefoane de ultimă generație. Încălzirea globală și-a pus amprenta asupra Terrei, iar România, ca mai toate țările lumii, are de suferit. Afectate sunt și stațiunile de schi faimoase, care au probleme din cauza temperaturilor ridicate.

„Cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani” – cine afirmă asta?

Reprezentanţii celui mai mare complex de pârtii din staţiunea Păltiniş, județul Sibiu, se plâng că au probleme din cauza temperaturilor ridicate, pentru a asigura cele mai bune condiţii pasionaților de sporturi extreme. Aceștia afirmă că „este cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani”.

„Ziua e toamnă, noaptea vine iarna. Cam aşa se schimbă anotimpurile sus la munte în ultimele zile, în cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani. Deşi condiţiile în timpul zilei nu sunt chiar cele pe care le dorim, seara e altă poveste. După ora 17,00 temperaturile scad uşor, zăpada se întăreşte, iar schiatul redevine o plăcere. Până în 8 ianuarie, instalaţiile de nocturnă se aprind în fiecare seară. Instalaţiile sunt deschise până la ora 21,00, iar skipass-urile costă între 90 de lei pentru studenţi/elevi/pensionari şi 100 de lei pentru adulţi. Iar de săptămâna viitoare, instalaţia de nocturnă va funcţiona în fiecare miercuri şi sâmbătă. Ne vedem şi când se lasă seara!”, au scris cei de la Arena Platoş Păltiniş pe pagina de Facebook.

Foto Arena Platos Paltinis
Foto Arena Platos Paltinis

Cea mai veche stațiune din România, grav afectată de schimbările climatice

În staţiunea Păltiniş, stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, însă, din cauza temperaturilor pozitive (plus 1 grad Celsius), potrivit meteorologilor, ninsoarea riscă să se topească rapid, spre nefericirea amatorilor de schi și săniuș.

Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România, dar și a doua cea mai înaltă, fiind situată la o altitudine de 1442 de metri. Este situată în centrul României, în județul Sibiu, la doar 35 km de orașul cu același nume. Stațiunea Păltiniș a fost înființată de către Societatea Carpatină Transilvania, în anul 1894.

Păltinișul este o destinație turistică apreciată de români

Pe lângă vechime, Păltiniș este a doua cea mai înaltă stațiune, după Rânca, fiind situată la 1442 de metri altitudine. Așezarea a fost întemeiată la sfârşitul secolului al XIX-lea, în mijlocul unei păduri de conifere, pe versantul nord-estic al Munților Cindrel. Stațiunea turistică și-a câștigat rapid locul în topul celor mai frumoase locuri pentru petrecerea vacanțelor, datorită aerului alpin deosebit de curat, puternic ozonizat.

Denumită stațiunea sporturilor albe, Păltinișul are piste special amenajate pentru toată lumea, de la începători și până la schiori cu experiență. Atunci când vremea este caldă, turiștii pot explora traseele împădurite din apropiere de stațiunea Păltiniș, pe rutele destinate special, sau pot admira priveliştea naturală a zonei.

Cele mai geroase ierni din istoria țării

Ca o paranteză, potrivit TVR, România a avut ierni foarte geroase în anii 1929, 1942, 1954 și 1967. Atunci, temperaturile scăzute, cât și cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut i-au speriat pe oameni.

Prima ninsoare puternică a venit la mijlocul lui februarie 1929. Temperaturile au scăzut, la vremea respectivă, la minus 30 de grade, în munții din Țara Bârsei, în timp ce în București s-au înregistrat minus 24 de grade Celsius. Iar iarna lui 1942 a înregistrat recordul absolut în materie de frig în țara noastră: au fost minus 38.5 grade Celsius, lângă Brașov!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...