Adevărata cauză pentru care trebuie să încălzești mașina iarna. Detaliul pe care mulți l-au uitat

Badea Violeta, Ozana Mazilu 24.12.2021, 20:05
Adevărata cauză pentru care trebuie să încălzești mașina iarna. Detaliul pe care mulți l-au uitat

În anotimpul de iarnă, temperaturile scad noaptea sub zero grade Celsius. De aceea, diminețile de iarnă nu sunt foarte plăcute, mai ales pentru conducătorii auto. Aceștia trebuie să iasă mult mai devreme din case pentru a-și încălzi mașinile. Motivul pentru care este important să încălzești motorul autoturismului!

De ce este bine să încălzești autoturismul iarna

Anotimpul de iarnă vine cu temperaturi extrem de scăzute. De cele mai multe ori, acestea ajung sub zero grade Celsius. Tocmai din acest motiv, șoferii sunt nevoiți să se trezească mai devreme pentru a-și încălzi autoturismele.

De regulă, timpul alocat poate ajunge chiar și la 10-15 minute de așteptare până când se pun cu mașinile în mișcare. Este important să precizăm, însă, că industria auto nu va duce niciodata lipsa de inovații și de tehnologii noi. Astfel, regula de mai sus nu prea mai este valabilă în ziua de astăzi.

Practica era necesară pentru că uleiul folosit la mașini căpăta o textură gelatinoasă când era foarte frig afară, așa că era obligatoriu ca autourismul să se încălzească pentru a deveni din nou fluid. În prezent, formulele s-au îmbunătățit și nu își pierd textura nici dacă temperaturile scad până la – 30 de grade Celsius.

De ce este bine sa incalzesti masina
De ce este bine sa incalzesti masina

Alt motiv pentru care șoferii lăsau motorul sa meargă asteptând să se încălzească

Un alt motiv are legătură cu carburatorul. Înainte de apariția sistemului de injecție, majoritatea mașinilor aveau aceast dispozitiv. Acesta era situat deasupra motorului și avea rolul de a vaporiza combustibilul și de a-l amesteca cu aer.

Ulterior, amestecul era trimis către motor pentru a avea loc combustia. Însă, combustibilul nu se vaporiza corect la temperaturi extrem de scăzute.

Pentru a evita blocare a carburatorului, șoferii trebuiau să încălzească motorul pentru ceva timp. Aceasta era singura opțiune sigură în urmă cu aproape trei decenii, așa că mulți conducători auto apelau la ea.

Cu toate astea, șoferii trebuie să știe că există și dezavantaje în așteptarea unei perioade foarte lungi. Iată care sunt acestea:

  • Permite amestecului bogat de benzină să consume ulei, riscând uzura motorului;
  • Un amestec bogat dintr-un motor rece poate strica convertorul catalitic;
  • Crește consumul de combustibil.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...