Răgaz pentru Europa în criza energetică. Prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din ultimele luni

Andrei Dumitrescu 10.10.2022, 16:19
Răgaz pentru Europa în criza energetică. Prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din ultimele luni

Prețul gazelor naturale în Europa a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, pe măsură ce cererea din partea industriei și a gospodăriilor scade.

Prețurile de la mecanismul olandez de transfer de titluri (TTF), principalul centru de tranzacționare din Europa, se situau luni dimineață în jurul valorii de 150 de euro pe megawatt-oră, scăzând uneori sub această valoare, după ce vineri s-au stabilit la 156 de euro.

Ultima dată când prețurile au scăzut sub pragul de 150 de euro a fost la începutul lunii iulie.

Această situație survine în contextul în care Comisia Europeană a anunțat că instalațiile de stocare a gazelor din UE, esențiale pentru a face față cererii suplimentare din timpul iernii, se află la o capacitate de peste 90%.

Răgaz pentru blocul comunitar

Veștile relativ bune oferă blocului comunitar un răgaz de care avea mare nevoie în lupta sa pentru a limita criza energetică.

Cele mai recente prețuri sunt departe de recordul istoric de 349 de euro atins la sfârșitul lunii august, o lună care a tras un semnal de alarmă în toate capitalele și a alimentat apelurile în favoarea unei plafonări la nivelul UE a prețurilor en-gros la gaze.

Cu toate acestea, prețurile rămân excepțional de ridicate: în urmă cu un an, TTF arăta că gazul costa 38 de euro pe megawatt-oră.

Prețul ridicat al gazelor are un efect de propagare asupra întregului sector energetic european.

Fiind cel mai scump combustibil necesar pentru a satisface toate cererile de energie, gazul determină prețul final al energiei electrice. Pe măsură ce prețurile la gaze cresc, cresc și facturile la electricitate pentru gospodării și companii.

UE explorează diferite căi, inclusiv plafoanele de preț specifice și un indicator de referință alternativ la TTF, pentru a reduce influența prețurilor la gaze asupra energiei electrice, dar statele membre sunt încă divizate în ceea ce privește calea cea mai potrivită și mai puțin riscantă de urmat.

Tendința de scădere a prețurilor la gaze va ghida dezbaterea în curs și ar putea servi drept argument pentru statele membre, precum Germania și Țările de Jos, care au pledat pentru metode mai prudente decât pentru o intervenție în forță pe piață.

„Scăderea prețurilor la gaze se datorează faptului că depozitele sunt acum aproape pline și datorită temperaturilor blânde de până acum”, a declarat pentru Euronews Simone Tagliapietra, cercetător senior la think tank-ul Bruegel.

„Important este că piețele văd scăderea cererii”

Economiile de energie au devenit piesa centrală a răspunsului UE la criza energetică. Economiile sunt considerate esențiale pentru reechilibrarea dezechilibrului dintre cerere și ofertă de pe piață.

În luna iulie, statele membre au convenit asupra unui prim plan coordonat de reducere a consumului de gaze cu 15% din august până în martie.

Planul a fost conceput ca un scut preventiv împotriva manipulării livrărilor de gaze de către Rusia, care a alimentat speculațiile de pe piață și a dus prețurile la niveluri record.

Suspiciunile UE s-au dovedit corecte atunci când Kremlinul a închis conducta Nord Stream 1 ca represalii la sancțiunile occidentale.

Un plan separat axat pe economisirea obligatorie a energiei electrice în perioadele de vârf a fost aprobat la sfârșitul lunii septembrie.

Sectorul industrial a fost deja forțat să reducă orele de producție și să economisească din costuri din cauza crizei energetice.

Producția industrială din zona euro a scăzut cu 2,3% în iulie față de luna precedentă, potrivit Eurostat. Încrederea consumatorilor se află la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată (-28,8% în zona euro), scăzând mai tare decât în timpul vârfului pandemiei COVID-19.

Un document neoficial redactat de Comisia Europeană a arătat economii mari de gaze în majoritatea țărilor UE, deși unele, precum Irlanda, Grecia, Suedia și Spania, și-au crescut de fapt consumul.

Christine Lagarde, de la Banca Centrală Europeană, a declarat luna trecută că perspectivele economice se „întunecă” și că activitatea întreprinderilor va „încetini substanțial”. Lagarde a prezis, de asemenea, două trimestre consecutive de contracție economică în iarnă, ceea ce ar echivala cu o recesiune tehnică.

Analiștii au spus că, deși o recesiune ar fi dureroasă pentru europeni, aceasta ar diminua cererea și ar duce la scăderea și mai mult a prețurilor la gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...