Zona euro nu poate evita recesiunea. Scădere accentuată a activității economice, în timp ce inflația este în creștere

Andrei Dumitrescu 05.10.2022, 11:52
Zona euro nu poate evita recesiunea. Scădere accentuată a activității economice, în timp ce inflația este în creștere

Un sondaj arată că o scădere tot mai accentuată a activității economice din zona euro luna trecută va reduce orice speranță ca uniunea monetară să evite recesiunea, în timp ce inflația ridicată pune presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a acționa.

Indicele compozit final compozit al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) pentru zona euro, considerat un bun indicator al sănătății economice, a scăzut în septembrie la minimul ultimelor 20 de luni, de la 48,9 în august la 48,1, sub estimarea preliminară de 48,2. Orice valoare sub 50 indică o contracție.

„Orice speranță ca zona euro să evite recesiunea este în continuare spulberată de scăderea tot mai accentuată a activității de afaceri semnalată de PMI”, a declarat Chris Williamson, economist șef pentru afaceri la S&P Global Market Intelligence.

„Nu numai că sondajul indică o agravare a recesiunii economice, dar și situația inflației s-a deteriorat, ceea ce înseamnă că factorii de decizie politică se confruntă cu un risc tot mai mare de aterizare forțată în timp ce încearcă să țină în frâu inflația în creștere.”

Inversând o tendință descendentă, atât indicele compozit al prețurilor de intrare, cât și cel al prețurilor de ieșire au crescut puternic. Indicele PMI al prețurilor de intrare a sărit la 77,1 de la 72,3.

Reducerea cheltuielilor pentru o iarnă grea

Creșterea prețurilor, în special a costurilor energiei, alături de perspectivele economice sumbre, au făcut consumatorii să rămână precauți, iar indicele PMI pentru industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar s-a scufundat luna trecută la 48,8 de la 49,8, cel mai scăzut nivel din februarie 2021.

„Inflația galopantă, legată de criza energetică și de războiul din Ucraina, distruge cererea în același timp în care încrederea mediului de afaceri se prăbușește la niveluri nemaiîntâlnite de la criza datoriilor din regiune din 2012, excluzând blocajele pandemice”, a declarat Williamson.

„Prin urmare, atât companiile, cât și gospodăriile își reduc cheltuielile discreționare și investițiile în vederea pregătirii pentru o iarnă grea”.

Datele de miercuri vin după ce un sondaj similar a arătat luni că activitatea manufacturieră din zona euro a continuat să scadă luna trecută, deoarece criza tot mai mare a costului vieții a afectat cererea, în timp ce creșterea facturilor la energie a limitat producția.

Ce este o recesiune

Scăderea activității în întreaga regiune, dar cu prețuri care cresc mult mai repede decât ar dori BCE, lasă banca centrală pe o cale dificilă, în timp ce încearcă să limiteze inflația și, în același timp, să sprijine creșterea economică.

Luna trecută, BCE a majorat ratele dobânzilor cheie cu 75 de puncte de bază, un nivel fără precedent, și a promis noi majorări, acordând prioritate luptei împotriva inflației, chiar dacă blocul comunitar se îndreaptă probabil spre o recesiune de iarnă și raționalizarea gazului.

O combinație a acestor factori a făcut ca optimismul să scadă brusc. Indicele așteptărilor întreprinderilor din sectorul serviciilor a scăzut la 53,6 de la 56,6, cel mai scăzut nivel din mai 2020, când pandemia de coronavirus își consolida stăpânirea asupra lumii.

Bursa europeană este în scădere

Acțiunile europene au scăzut miercuri, după ce au urcat cu peste 5% în precedentele trei ședințe, pe fondul diminuării îngrijorărilor legate de ritmul de înăsprire a politicii monetare, în timp ce investitorii s-au concentrat pe o serie de date regionale și americane care vor fi publicate în cursul zilei.

Indicele continental STOXX 600 a scăzut cu 0,5%.

Marți, indicele a înregistrat cea mai bună performanță pe o zi de la jumătatea lunii martie, după ce datele mai slabe privind industria prelucrătoare din SUA, reducerea numărului de locuri de muncă vacante în SUA și o creștere mai mică decât se aștepta a ratei de creștere a dobânzii de către Banca Rezervei Australiei au stimulat speranțele că băncile centrale din întreaga lume ar putea trece la creșteri mai puțin agresive ale ratelor în viitor.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra datelor PMI compozite pentru Marea Britanie și zona euro, precum și asupra cifrelor privind salariile din sectorul privat din SUA pentru a obține dovezi suplimentare cu privire la această poveste.

Automobile și turism și agrement au scăzut cu peste 1% fiecare, cel mai mult dintre indicii sectoriali ai STOXX 600.

Dintre acțiunile individuale, compania aeriană SAS, afectată de criză, a crescut cu 2,9% după ce a ajuns la acorduri cu 10 dintre locatorii săi, reprezentând 36 de aeronave, pentru a modifica termenii contractelor de leasing existente.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...